Apatinske ulice: Rade Končara – širokim apatinskim šorom

Izvor: 025info.rs, 21.Dec.2014, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatinske ulice: Rade Končara – širokim apatinskim šorom

Jedna od ulica koja vam svojom širinom pruža mogućnost da sagledate sve njene lepote, svaku kuću i svako drvo koje je krasi, u Apatinu, je ulica Rade Končara. Ova ulica nosi ime jedne od najvećih partizanskih legendi u doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Rade Končar je rođen u srpskoj porodici, 6. avgusta 1911. godine u selu Končarev kraj, pored Plitvičkih jezera. Završio je mehaničarski zanat >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << i kao vrlo mlad postao član Komunističke partije Jugoslavije. Istakao se u organizovanju akcija protiv okupacione vojske. Septembra 1941. godine učestvovao je na vojno-političkom savetovanju u Stolicama. Posle toga dolazi u Split gde organizuje pokret otpora prema italijanskoj okupacionoj vojsci. Njegovi napori rezultirali su sprektakularnim akcijama prema italijanskim vojnicima, lokalnim fašistima i kolaboracionistima koji su strahovali od samog pomena Končara.

Ostala je upamćenja njegova rečenica koju je izgovorio kada je pao u ruke Italijana. Na pitanje da li želi da bude pomilovan, odgovorio je: "Milost ne tražim, niti bih vam je dao". Streljan je 22. maja 1942. godine, u Šibeniku, zajedno sa 25 drugih antifašista.

Rade Končar je u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji bio jedan od najistaknutijih partizana. U avgustu 1942. godine među prvima je dobio zvanje Narodnog heroja Jugoslavije, a nekoliko meseci kasnije, u decembru 1942. godine, Trinaesta proleterska udarna brigada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, je dobila ime po njemu. Veliki broj preduzeća, koja i danas postoje nose ime po njemu. Nekoliko srednjih škola (mahom tehničkih i elektrotehničkih) i nekoliko osnovnih škola, na prostoru bivše Jugoslavije, takođe nosi Končarevo ime.

Ulicu koja se između ostalih, ukršta i sa ulicama Petefi Šandora i Svetog Save, o kojima smo već pisali, karakterišu neka, za Apatince, važna mesta.

Nekada čuvenu kafanu "Kod Kudre" ili "Kliker" kako se u jednom periodu zvala, zamenila je pekara, ali je "Poljomarket" porodice Mihl i dalje na starom mestu. Tu su i dve cvećare kao i svakako zaštitni znak ove ulice, čuvena "Kalvarija".

Nekad poljana i igralište za decu, gde su stasali mnogi apatinski sportisti, danas je pretvorena u poligon za Auto-škole i njihove polaznike. Ali dečija bezbrižnost i ljubav prema igri su iznad svega, pa se lopta i danas kotrlja Kalvarijom.

Bilo da ovom ulicom prolazite često ili da tim krajem nikad niste išli, mi vam preporučujemo da je sami obiđete. Sigurni smo da će vam se dopasti nešto što mi možda i nismo zapazili, jer znate kako kažu - "lepota je u oku posmatrača".

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.