Apatinska kapija Srbije

Izvor: Politika, 24.Jul.2009, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatinska kapija Srbije

Međunarodna marina u Apatinu, u čiju izgradnju su uložena četiri miliona evra, predstavlja jedan od najopremljenijih objekata ove vrste na Dunavu

Apatin –U Apatinu je juče svečano otvorena međunarodna marina, jedan od najmodernijih i najopremljenijih objekata ove vrste na Dunavu. Apatinska marina, koja se prostire na 1,4 hektara površine, može da primi oko 400 plovila (od toga 120 većih jahti), za koje su obezbeđeni struja, voda i gorivo. Marina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poseduje suvi vez površine 2.500 kvadrata za čuvanje jahti i čamaca zimi, benzinsku i gasnu stanicu na samoj obali, kao i parking prostor za 170 vozila.Marina u Apatinu je jedina na Dunavu sa pontonima od lakog plivajućeg betona, izrađenim po švedskoj tehnologiji. U njenu izgradnju do sada je investirano oko 305 miliona dinara odnosno 3,3 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz Nacionalnog investicionog plana, Izvršnog veća Vojvodine, pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, „Voda Vojvodine” i budžeta SO Apatin.

U prisustvu brojnih gostiju, predstavnika javnog i političkog života Srbije, marinu je otvorio dr Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine.

– Često se spominje Evropa, a mi i danas pokazujemo da ne znamo samo da je sledimo već i da umemo da budemo prvi i najbolji u Evropi. Apatinska marina u pravom smislu predstavlja početak masovnog nautičkog turizma u Vojvodini i zamajac razvoja privrede ne samo u Apatinu već i u širem regionu. Ona ujedno označava početak masovnijeg korišćenja Dunava kao plovnog toka u Srbiji i zbog toga njen značaj prevazilazi region apatinske opštine. Siguran sam da ćemo za koju godinu imati slične marine u celoj Vojvodini, rekao je dr Bojan Pajtić.

Prisutnima se obratio i dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine i jedan od najzaslužnijih za izgradnju apatinske marine.

– Međunarodna marina u Apatinu predstavlja „kapiju Srbije”, prvu stanicu na ulasku u našu zemlju i poslednju, kada se Dunavom putuje u Mađarsku. Ova značajna investicija je proistekla iz odluke Izvršnog veća Vojvodine 2005. godine da se u pokrajini izgradi 17 marina, od kojih je do danas završena samo naša apatinska. Već naredne godine je počela izgradnja kompleksa marine u koju je ugrađeno oko 7.000 tona kamena, 10.000. kubika peska, kilometar i po betonskih greda i više od 30.000 betonskih blokova. Marina u Apatinu je kategorisana sa „četiri sidra”, najvišom ocenom u oblasti nautičkog turizma, istakao je predsednik apatinske opštine.

Na obali marine izgrađen je Dom sportova na vodi sa restoranom, nautičkim klubom i prostorom za ronioce i ribolovce. Marina je opremljena sa info-centrom, čuvarskom službom sa kompletnim video-nadzorom i klupskim prostorijama sa 10 kupatila, isto toliko mokrih čvorova i kabinom za sušenje veša. Zaštitni znak apatinske marine odnedavno je postala skulptura boginje Nike sa andrejinim krstom, zaštitnikom moreplovaca. Bronzana figura je visoka oko osam metara i rad je akademskog vajara Dragana Radenovića.

Z. Obradović

[objavljeno: 25/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.