APATIN- VRBICA OBELEŽENA TRADICIONALNOM LITIJOM KROZ GRAD

Izvor: Radio Dunav, 08.Apr.2017, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APATIN- VRBICA OBELEŽENA TRADICIONALNOM LITIJOM KROZ GRAD

Svečanom litijom, koja je tradicionalno krenula ispred bogomolje Svetke Petke, ulicom Srpskih Vladara, Dunavskom i Ive Lole Ribara do hrama Sabor Svetih Apostola, danas je u Apatinu proslavljena Lazareva subota, hrišćanski praznik u narodu poznat kao Vrbica.
Litija, koju su ove godine predvodili apatinski sveštenici Mladen Glušac i Željko Vasić, završena je večernjim bogosluženjem u hramu u prisustvu više od dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << stotine vernika. Najbrojniji su i ovaj put bili najmlađi jer za pravoslavne vernike Vrbica predstavlja praznik dečije radosti. Prema jevanđeljskom predanju Hristos je polazeći u Jerusalim rekao: “Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko”.
Vrbica ili Lazareva subota, praznik je posvećen sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim. Slavi se uvek subotom, u šestoj nedelji posta i označava početak velikih Vaskršnjih praznika.
Vrbove grane se unose u pravoslavne hramove gde ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se blagosiljaju a zatim dele narodu. Vrbove grane simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Nastavak na Radio Dunav...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.