Zelena stranka traži dokaze da su stručnjaci utvrdili da postoje razlozi za seču stabala u Aleksincu

Izvor: Aleksinac.net, 10.Maj.2019, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelena stranka traži dokaze da su stručnjaci utvrdili da postoje razlozi za seču stabala u Aleksincu

Zelena stranka zatražila je od opštine Aleksinac da javnosti dostavi dokaze da su stručnjaci nesumnjivo utvrdili da postoje opravdani razlozi za seču 45 stabala u strogom centru tog grada, saopšteno je danas iz te stranke.

U zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja Zelena stranka od opštinske vlasti tražila dostavljanje kopije Studije Instituta za šumarstvo na osnovu koje je odobrena seča >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << drveća, zapisnik kojim je utvrđeno da se lipe i kesteni nalaze u stanju zbog kog se moraju poseći, kao i kopiju projektne dokumentacije kojim je definisana sadnja novog drvoreda.

Zatraženo je i dostavljanje odgovora na peticiju protiv seče stabala koju je potpisalo više od 600 stanovnika Aleksinca.

„Nerazumljiv je strah vlasti u gradovima i opštinama u Srbiji od drveća. Taj strah se graniči sa patologijom. Drugačije se ne može objasniti činjenica masovne seče stabala u srpskim gradovima. Zelena stranka smatra da je naučno nemoguće dokazati da se na godišnjem nivou razboli više hiljada stabala u gradskim sredinama. Aleksinac, kao i svi drugi gradovi, ima manjak zelenila. I umesto da se seku postojeća, verovatno zdrava stabla, treba posaditi više hiljada novih sadnica“, naveo je u pisanoj izjavi predsednik Zelene stranke i poslanik Skupštine Srbije Goran Čabradi.

Čabradi je istaka da je Zelena stranka predložila strategiju ozelenjavanja Beograda i drugih gradova, kojom je predviđeno da se samo u glavnom gradu posadi milion novih stabala, a da se za svako posečeno drvo posadi pet novih.

Izvor: Danas.rs

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.