Zbog žutice neizvesno održavanje oktobarskog vašara

Izvor: Aleksinac.net, 12.Okt.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog žutice neizvesno održavanje oktobarskog vašara

Pojava žutice na području opštine Aleksinac preti da spreči održavanje ovogodišnjeg poslednjeg vašara u gradu na Moravici. Štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici doneo jednoglasnu odluku da se predloži zabrana održavanja vašara u Aleksincu 27. oktobra, a konačnu reč o ovom predlogu daće Okružni štab za vanredne situacije.

Članovi aleksinačkog Štaba kod donošenja ovakve odluke rukovodili su se preporukom doktorke Jelene Obrenović iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << Instituta za javno zdravlje “Batut” u Beogradu koju im je preneo ovdašnji epidemiolog dr Rodoljub Živadinović.

U izjavi za naš radio, PR opštine Aleksinac Jovana Pavlović kaže da se zajedničkom akcijom aleksinačke Higijensko-epidemiološke službe, Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac i Crvenog krsta Aleksinac ulažu maksimalni napori na suzbijanju epidemije. Bez obzira na ove mere, doktor Živadinović očekuje povećanje broja obolelih od zarazne žutice u narednim mesecima, kroz prirodni proces širenja ove bolesti koji je nezaustavljiv, a koji se intezivira upravo u jesenjim mesecima.

Takođe, uvidom u stanje na terenu, zapaženo je da naši građani nisu ozbiljno shvatili ovu epidemiju, niti da se pridržavaju preporučenih mera higijene u dovoljnoj meri.

Doktor Živadinović je Štab za vanredne situacije opštine Aleksinac obavestio da je do jučerašnjeg dana od zarazne žutice tipa A obolelo 78 osoba sa teritorije 7 naseljenih mesta (Mozgovo-55, Aleksinac-14, Prćilovica-2, Donji Ljubeš-2, Crna Bara-2, Grejač-1 i Moravac-1).

Iako je epidemija krenula u Aleksincu, iz Mozgova je čak 70,5 % obolelih. Kako je rečeno, među obolelima je i 17 maloletne dece.

Živadinović je istakao da epidemija zarazne žutice u Aleksincu ima sve karakteristike kontaktne epidemije, sa po nekoliko novoobolelih svakog dana. Pomenuto je i to da je epidemija krenula od jednog bračnog para iz Aleksinca, koji je u rodbinskim vezama sa jednom porodicom iz Mozgova. Većina ostalih obolelih na teritoriji opštine Aleksinac ima direktne veze sa nekim od stanovnika Mozgova.

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.