Vapaj male Veselinke

Izvor: Politika, 15.Mar.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vapaj male Veselinke

Posle apela učenice prvog razreda Tehničke škole u Aleksincu, pokrenuta akcija da se pomogne devojčici koja bez ikakvih prihoda živi u kući bez prozora i vrata

N – Veselinka Vidojević ima samo 16 godina i učenica je prvog razreda Srednje tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević” u Aleksincu. Nažalost, njene dobre ocene, još bolje vladanje i ogromna podrška koju ima od školskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << drugova i nastavnika, nije bilo dovoljno da početkom drugog polugođa normalno nastavi školovanje. Devojčica iz Donjeg Adrovca, sela na levoj obali Južne Morave u aleksinačkoj opštini, krenula je na nastavu kada i ostali đaci, početkom februara, ali je jednog dana poslala pismo razrednom starešini svog odeljenja i obavestila je da više ne može da dolazi u školu. To pismo potreslo je Aleksinac i pokrenulo brojne akcije da se devojčici pomogne.

– Napisala sam pismo razrednoj da zaista, i pored velike želje i dobre volje, nemam mogućnosti za dalje školovanje. Obavestila sam je da nemam novca za mesečnu autobusku kartu i putovanje od sela do Aleksinca, da nemam para za užinu i bukvalno nemam šta da jedem. Zamolila sam je da me shvati i razume i ako može da pomogne – ispričala je Veselinka Vidojević.

Sredinom februara, na inicijativu nekoliko dobročinitelja koji su saznali za ovaj slučaj, ali i nastavnika i profesora u školi koji su svim nadležnim organima ukazivali na užasno stanje u kući, gde Veselinka živi sa roditeljima, pokrenuto je više akcija da se devojčici pomogne.

Veselinka živi u kući koja je odavno ostala bez stolarije, vrata i prozora, u mraku, bez uređaja u domaćinstvu jer nema ni struje. Roditelji su nezaposleni i bez ikakvih prihoda. Otac sklon alkoholu. Zato smo rešili da obezbedimo makar osnovne potrebe za život devojčice i nešto novca za prevoz. U akciju se uključilo i nekoliko meštana Donjeg Adrovca, ali i ljudi dobre volje iz Aleksinca i zato verujemo da ćemo trajno rešiti problem Veselinke Vidojević, kazali su nam Dragan Radovanović i Dušan Ostojić, Aleksinčani koji su pokrenuli akciju pomoći.

U maloj kantini, za prodaju hleba i peciva, pored tehničke škole u Aleksincu, odlučili su da do kraja ove školske godine svakoga dana daju besplatnu užinu Veselinki Vidojević. Iz inostranstva su stigle ponude stanovnika iz ovog kraja da plaćaju putne troškove za devojčicu, a u školi su razredni starešina Dragojla Jovanović i direktor Dragan Petković pokrenuli akciju da se obezbedi internatski smeštaj u Aleksincu. Makar, rečeno nam je i privremeni, dok se ne obezbede sredstva za nabavku građevinskog materijala i obnovi kuća u kojoj sada živi. U toku je akcija prikupljanja novčane pomoći za kupovinu građevinskog materijala, rekli su nam Dragan Radovanović i Dušan Ostojić, a rekonstrukcija kuće trebalo bi da počne sredinom proleća. U međuvremenu je obezbeđena obuća i odeća za siromašnu učenicu. U rešavanje materijalne situacije porodice Vidojević biće uključen i aleksinački Centar za socijalni rad.

Veselinka odnedavno ponovo ide svakoga dana na nastavu. Kako kaže, neće odustati od školovanja. Sada ima veliki razlog da još bolje uči – uz nju su njeni profesori, školski drugovi i veliki broj doboročinitelja.

Toma Todorović

objavljeno: 15.03.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.