TRAGEDIJA: Monah Jovan pošao da sveti vodicu i poginuo!

Izvor: Kurir, 19.Jan.2016, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAGEDIJA: Monah Jovan pošao da sveti vodicu i poginuo!

Zla sudbina Ivan Milojević, u monaštvu protosinđel Jovan, stradao kada je autom krenuo po vejavici kod parohijana uoči Svetog Jovana.

NIŠ - Ivan Milojević (40) iz Niša, u monaštvu protosinđel Jovan, koji je u nedelju poginuo na putu Niš-Aleksinac, krenuo je kod vernika da im sveti vodicu za slavu Sveti Jovan, saznaje Kurir.

Tragedija se dogodila kada su se po vejavici i zaleđenom putu sudarili „fijat stilo“ u kojem se nalazio monah Jovan sa „sitroenom“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji je vozio Nišlija Miroslav M. (60).

Završio bogosluženje

Ivan je, inače, bivše svešteno lice Srpske pravoslavne crkve, a bio je jedan od starešina odmetnutog vladike raško-prizrenskog Artemija, koji sa svojim sledbenicima osnovao svoju crkvu. Protosinđel Jovan živeo je u „katakombnom“ manastiru Svetog arhangela Mihaila kod Gornje Toponice.

- Ivan je tog jutra završio bogosluženje, a zatim je krenuo da sveti vodicu vernicima koji proslavljaju Svetog Jovana. Prema mojim saznanjima, već je bio kod jednog čoveka kojem je osvetio vodicu i krenuo je dalje prema Nišu da bi nastavio sa osvećenjem. Nesreća ga je zadesila samo kilometar od manastira gde je služio Bogu - objašnjava arhimandrit Naum iz info službe Eparhije raško-prizrenske u egzilu.

On ističe da je smrt protosinđela Jovana veliki gubitak za eparhiju.

- Bio je vrhunski monah, poslušan, krotak, pažljiv. Nikada se ni na koga nije gnevio, niti ljutio. Nikada nije povisio glas, osim kada je u pitanju bila odbrana vere. Svi su ga voleli i sabraća i vernici. Uvek je bio tu za njih kada je bilo potrebno. To pokazuje i to što se nije dvoumio da po snežnoj vejavici krene kod svojih parohijana - rekao je Naum.

Monasi i sveštenici raskolničke crkve govore o njemu sve najbolje.

- Od monaške brojanice se nije odvajao. Bio je zaista pravi Hristov monah, koji zna zašto je došao u manastir. Voljen je bio od svih. Sa svojim saradnicima uređivao je internet stranicu Pravoslavlje život večni. Najveći broj tekstova na ovoj stranici pripada upravo njemu. Iz monaške skromnosti svoje tekstove nikada nije potpisivao. Bio je veoma revnosan u odbrani vere od ekumenizma i u borbi za Kosovo. Bio je veoma krhkog zdravlja - pričaju monasi.

Stravično... „Fijat stilo“ kojim je monah udario u „sitroen“ (desno)

Zajedno s Artemijem

Ivan Milojević je završio Učiteljski fakultet u Prizrenu. U manastir Svetog arhangela kod Prizrena došao je 1999. godine, a vladika Artemije ga je zamonašio 2001. godine i dobio je ime Jovan. Sa bratijom je preživeo martovski pogrom 2004. godine, kada je manastir potpuno spaljen od šiptarskih terorista.

- Nakon raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, on se priklonio vladici Artemiju i od 2010. godine bio je u katakombnoj crkvi u Brezovici. Posle ekumenističkog pogroma, sa svojom bratijom, nastavio je monaški život u katakombi na Brezovici od decembra 2010. Odatle, avgusta 2013. godine, prelazi u katakombni manastir Svetog arhangela Mihaila u Nišu, gde obavlja poslušanje nastojatelja manastira. U čin protosinđela unapređen je 12. januara 2014. godine u Nišu - kažu njegove kolege.

Otvorena pre pet godina

SPC: ARTEMIJEVA CRKVA JE SEKTA

Katakombni manastir Svetog arhangela Mihaila, u kojem je službovao pokojni Jovan, otvoren je aprila 2011. u Gornjoj Toponici kod Niša. Verske službe se redovno održavaju, a ovu crkvu koju predvodi bivši vladika Artemije (na slici desno) podržava mnogo vernika uglavnom sa Kosova. Srpska pravoslavna crkva se ogradila od ove zajednice i naziva je sektom.

Autor: Milica Milovanović
Pogledaj vesti o: Aleksinac

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.