Sa VMA potvrdili da su se radnici Magne otrovali lepkom za tapaciranje poda, u bolnici još dvoje

Izvor: JužneVesti.com, 18.Jan.2024, 14:57

Sa VMA potvrdili da su se radnici "Magne" otrovali lepkom za tapaciranje poda, u bolnici još dvoje

Od deset osoba, koliko je bilo hospitalizovano zbog trovanja lepkom u fabrici Magna, osmoro je pušteno kući - šestoro iz niškog Kliničkog centra i dvoje iz aleksinačke Bolnice, navode iz tih ustanova. Iz policije kažu da je u toku rad na utvrđivanju okolnosti, a iz Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu potvrdili su da su radnici bili izloženi isparenjima lepka za tapaciranje poda i stranica automobila.

Reč je o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rastvarača koji može dovesti do trovanja ako se ne poštuje uputstvo za rad i ako se ne koristi zaštitna oprema, rekla je načelnica Centra Slavica Vučinić, a prenelo Ministarstvo zdravlja.

Specifičnog lečenja nema, već je terapija simptomatska i suportivna. Nakon prestanka tegoba, ako se ne detektuju komplikacije ili drugi zdravstveni problemi koji nisu vezani za trovanje, pacijent se može otpustiti iz zdravstvene ustanove. Propisana lična zaštitna oprema je obavezna za zaposlene na radnom mestu, odnosno prilikom obavljanja poslova i radnih aktivnosti na kojima se opasnosti i štetnosti, odnosno rizici od nastanka povreda i oštećenja zdravlja ne mogu otkloniti ili u dovoljnoj meri smanjiti primenom tehničkih, tehnoloških i drugih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu - piše u saopštenju Ministarstva.

Od 102 radnika koja su zatražila pomoć lekara i od deset, koliko je bilo hospitalizovano u Nišu i Aleksincu, dva pacijenta su još na bolničkom lečenju u Aleksincu, kaže direktor Bolnice Goran Vidić.

I oni su stabilno, ali čekamo još neke analize. Biće otpušteni iz Bolnice danas, najkasnije sutra - navodi Vidić.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra javili su da je svih šestoro pacijenata iz nezgode u Aleksincu otpušteno iz te ustanove, sa Toksikologije.

Obaveštene su sve nadležne službe, kažu iz Policijske uprave u Nišu, i u toku je rad na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti.

Podsetimo, svi radnici javili su se sa istim simptomima - jak kašalj, gušenje, grebanje u grlu, malaksalost i glavobolja, a neki su imali i stomačne tegobe.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Ministarstvo zdravlja o radnicima Magne iz Aleksinca koji su bili izloženi isparenjima lepka za tapaciranje poda u automobilima: Pacijenti stabilno, tokom dana biće pušteni kući

Izvor: Danas, 18.Jan.2024

Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su da su radnici fabrike „Magna“ iz Aleksinca bili su izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.