RTS na obuci Žandarmerije u Aleksincu (Video)

Izvor: Aleksinac.net, 28.Apr.2021, 10:43

RTS na obuci Žandarmerije u Aleksincu (Video)

Otkrivanje i neutralizovanje kriminalnih grupa jedan je od osnovnih zadataka Žandarmerije. Ekipa RTS-a je u Aleksincu zabeležila kako izgleda obuka Žandarmerije i kako se pripremaju za izazovne zadatke.

Obuka i posao u Žandarmeriji su zahtevni, ali je na konkurs stiglo više od 1.000 prijava za oko 100 kandidata. Mnogi su od malena želeli da postanu deo Žandarmerije.

"Kada sam videla konkurs >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << za Žandarmeriju baš sam se oduševila, kao da sam to čekala celog života. Tada su svi moji poslovi obustavljeni i tada sam krenula sa napornim pripremama da najpre prođem sva ta testiranja kako bih došla do samog drila", kaže Jovana Nikolić, polaznica obuke.

Željko Stanojković ističe da mu je Žandarmerija oduvek bila želja i da se zbog toga prijavio. "Nadam se, ako sve bude kako treba, da ću ostvariti svoje snove", dodaje Stanojković.

Kompleks u Aleksincu čine brojni kabineti za stručne predmete, rasklapanje i sklapanje oružja, kartografija i orijentacija sa savremenim GPS uređajima.

"Obuka u Žandarmeriji traje 365 radnih dana. Što se tiče policijskih službenika koji su na osnovnoj obuci, ovo je samo deo, odnosno uvod, njihovi prvi koraci u jedinici. Oni će završiti policijski kurs na način koji organizuje MUP, dobijaju rešenje za prijem u Ministarstvo unutrašnjih poslova", objašnjava major Žandarmerije Slaviša Dimić.

Osim vežbanja na poligonima, važan segment je i obuka u bazenu.

"Imamo i segmente gde im vezujemo ruke iza leđa i guramo ih u vodu da ih oslobodimo, da se u vodi ponašaju kao u prirodnoj sredini", naglašava poručnik policije Mile Delibašić.

Osnovni zadaci pripadnika Žandarmerije su suzbijanje terorizma, borba protiv organizovanog kriminala, pomoć u vanrednim situacijama, ali i održavanje javnog reda i mira.

Izvor

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.