Počinje pozorišni festival u Aleksincu, uz predstave i izložba fotografija

Izvor: JužneVesti.com, 22.Nov.2017, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje pozorišni festival u Aleksincu, uz predstave i izložba fotografija

“Hipnoza jedne ljubavi”, za koju tekst i režiju potpisuje Dušan Kovačević, otvoriće 6. Festival prvoizvedenih predstava, u sredu 22. novembra od 20 sati, a ovaj komad će glumci odigrati na sceni aleksinačkog Doma kulture. Osim predstava, do 28. novembra će posetioci moći da vide i izložbu pozorišnih fotografija koje je zabeležio Marko Miladinović.

Osim 6 predstava koje će se takmičiti za neku od nagrada - za doprinos savremenoj srpskoj drami, najbolji dramski >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << tekst, najbolju predstavu, režiju, glumca i glumicu, kao i najboljeg mladog glumca, biće izvedena i predstava “Viza”, u čast nagrađenih, po tekstu i režiji Vide Ognjenović. Ona će ove godine dobiti Povelju za doprinos savremenoj srpskoj drami.

O nagradama će odlučivati stručni žiri, kojim ove godine predsedava glumica Zlata Numanagić, a članovi su Željko Hubač i Goran Ibrajter.

Scene iz predstava koje su izvedene na prošlogodišnjem Festivalu u Aleksincu zabeležio je "budnim okom" Marko Miladinović, a njegove fotografije će biti izložene dok traje festival, od 22. novembra u 18:30, do kraja pozorišne manifestacije. Počinje večeras i traje do 28. novembra; foto: Centar za kulturu Aleksinac

Inače, Miladinović je diplomirani grafički dizajner, a završio je i srednju Umetničku školu. Na Fakultetu umetnosti u Nišu gde je studirao, kao jedan od predmeta imao je i fotografiju, ali uslovi za rad, kaže, nisu bili najsjajniniji. Međutim, imao je tu sreću da je mogao da upozna umetnost kroz fotografiju, jer je odrastao u porodici koja se time bavila.

Još kao dečak, svakodnevno sam bio okružen fotografijama okačenim na zidovima, ali i onim koje su se sušile na podu tek razvijene u analognoj laboratoriji. Posmatrajući ih, a često i sam proces njihove izrade u mračnoj komori, upoznavao sam se sa problemima i procesom njihovog nastajanja. U takvom okruženju, učio sam o osnovama fotografije, ali gradio i sopstveni likovni senzibilitet - priča Miladinović.

Još 2012. godine kada je u Aleksincu prvi put održan Festival, kaže, angažovan je da fotografiše sve predstave, a u početku su se one koristile za promociju, ali su kasnije organizovane i izložbe. Tako se svake godine one organizuju kao osvrt i podsećanje na prethodnu godinu, pa je to postao i deo njegovog posla.

Predstave koje slikam uglavnom gledam po prvi put, tako da se oslanjam na osećaj i sreću da ću uspeti da „uhvatim“ pravi trenutak. Koliko ću uspeti u tome da napravim dobru fotografiju dosta zavisi i od same predstave. Scenografija, dinamičnost na sceni, svetlo i kostimi glavni su uslovi za uspešno delo - dodaje Miladinović.

Osim njegove izložbe, tokom trajanja festivala biće organizovane još neke izložbe, kao i promocije knjiga. Moto ovogodišnjeg Festivala prvoizvedenih predstava, koji se održava u Domu kulture u Aleksincu je “Lepotom menjati svet”.

Sreda 22. novembar

18:30 Izložba fotografija Marka Miladinovića sa prethodnog Festivala prvoizvedenih predstava

19:00 Izložba „Negujmo srpski jezik”, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

19:30 Muzički nastup učenika Osnovne muzičke Škole „Vladimir Đorđević“ Aleksinac u čast otvaranja festivala

20:00 Zvezdara teatar Beograd “HIPNOZA JEDNE LJUBAVI”, tekst i režija: Dušan Kovačević

Igraju: Ljubomir Bandović, Anica Dobra, Nina Janković, Dragan Petrović Pele, Uroš Jakovljević / Jovan Jovanović, Ivan Mihailović / Jovan Jovanović

Četvrtak 23. novembar

18:00 Promocija Fakulteta savremenih umetnosti Beograd

19:00 Izložba studenata osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda

20:00 YugoArt Beograd “HOR BEČKIH DEČAKA”, tekst: Miroljub Nedović, režija: Irfan Mensur

Igraju: Predrag Ejdus, Boda Ninković, Irfan Mensur

Petak 24. novembar

19:00 Promocija knjige “Prvih pet”

20:00 Bitef teatar Beograd i ArtHub Sarajevo “NOVO DOBA”, tekst: Vuk Bošković, koncept i režija: Dino Mustafić

Igraju: Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević, Slaven Došlo

Subota 25. novembar

19:00 Promocija knjiga “Dukati” - knjiga anegdota o Dušanu Duki Jovanoviću, autora Viobrana Viće Radisavljevića, Ješa Mušica - drama Dušana Duke Jovanovića

20:00 Šabačko pozorište “RUBIŠTE”, tekst: Ninoslav Đorđević, režija: Kokan Mladenović

Nedelja 26. novembar

20:00 Narodno pozorište Sombor “MAESTRO”, tekst: Milivoje Mlađenović, režija: Milan Nešković

Igraju: Saša Torlaković, Ivana V. Jovanović, Biljana Keskenović, Marko Marković, Srđan Aleksić, Bogomir Đorđević, Vanja Nenadić, Grigorije Jakišić

Ponedeljak 27. novembar

20:00 Knjaževski srpski teatar „Joakim Vujić“ Kragujevac “OPET PLAČE, AL SAD OD SREĆE”, tekst: Novica Savić, režija: Dragan Jakovljević

Igraju: Isidora Rajković, Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Sanja Matejić, Dragan Stokić, Dragoslav Tanasković

Utorak 28. novembar

19:00 Portret Vide Ognjenović, dobitnice specijalne Povelje za doprinos srpskoj drami 2017.

19:40 Muzički nastup učenika OMŠ „Vladimir Đorđević“ Aleksinac u čast zatvaranja festivala

20:00 Fakultet savremenih umetnosti Beograd “VIZA”, tekst i režija: Vida Ognjenović

Igraju: Emilija Nestorović, Aleksa Radojlović, Jovana Todorović, Ana Maria Serda, Milan Uzelac, Ida Veljković, Olivera Guconić, Jovana Stević, Marko Todorović, Ognjen Drenjanin, Ana Đorđević, Jovana Radosavljević, Dušan Momčilović

Svake večeri će nakon predstave u pres centru biti održan razgovor sa stvaraocima i publikom, a program će voditi pozorišni kritičar Slobodan Savić.

Festival prvoizvedenih predstava organizuje aleksinački Centar za kulturu, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, a pokrovitelj je Opština Aleksinac.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.