Niš i još 6 opština na jugu dobili oko 17 miliona za čišćenje divljih deponija

Izvor: JužneVesti.com, 06.Jul.2023, 13:31

Niš i još 6 opština na jugu dobili oko 17 miliona za čišćenje divljih deponija

Do 15. septembra Niš, Ražanj, Lebane, Merošina, Aleksinac, Bela Palanka i Svrljig imaju rok da očiste divlje deponije, a za to su ukupno dobili oko 17 miliona dinara na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine.

Na konkursu Ministarstva ukupno je 30 lokalnih samouprava dobilo ukupno 80 miliona dinara, čime će pokriti 80 % troškova za čišćenje divljih deponija na više od 170 lokacija, a deo njih nalazi se i na jugu Srbije.

U ime Grada Niša ugovor >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << potpisala zamenica gradonačelnice; foto: Grad Niš Ugovori su juče i zvanično potpisani u Ministarstvu, a najviše novca na jugu dobio je Grad Niš za projekat "Zeleno i čisto" - od traženih skoro 8 miliona dinara odobreno im je 4,5 miliona.

Ukupna vrednost projekta je 5.625.000,00 dinara, od čega Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansira projekat sredstvima u iznosu od 4.500.000,00 dinara, a Grad Niš obezbeđuje ostatak para u iznosu od 1.125.000,00 dinara. Projektom "Zeleno i čisto" biće uklonjeno 10 divljih deponija ukupne zapremine oko 2600 kubnih metara, i to sa teritorija svih 5 gradskih opština, a posao će biti poveren JKP Mediana Niš - objavljeno je na gradskom sajtu.

Opština Aleksinac dobila je skoro 4 miliona dinara, koliko je i tražila, za potpuno uklanjanje otpada sa seoskog smetlišta u naselju Prćilovica, u cilju daljeg sprečavanja odlaganja otpada na ovoj lokaciji.

Od 30 lokalnih samouprava njih 7 je na jugu; foto: Grad Niš Oko 2,5 miliona dinara ima za projekat "Zaštitom životne sredine čuvamo turizam, privredu, prirodu, ljude" Opština Lebane, a skoro 1,8 miliona dinara odobren je Opštini Bela Palanka i toliko i Opštini Merošina za uklanjanje i prevenciju divljih deponija na njihovim teritorijama.

Opština Svrljig dobila je 1,5 miliona za uklanjanje i odlaganje nelegalnog otpada na ovom konkursu, a Opština Ražanj oko 1,3 miliona za projekat uklanjanja divljih deponija.

To znači da će od 80 miliona dinara koje je Ministarstvo opredelilo za ovaj konkurs ukupno oko 17,5 miliona dinara biti potrošeno u 7 lokalnih samouprava na jugu Srbije.

Ministarka Irena Vujović je rekla da su u prethodne dve godine uklonili 730 divljih deponija, od oko 3.500 koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji.

Akcija će trajati do 15. septembra, a Ministarstvo je opredelilo 80 miliona dinara, čime će se pokriti 80 odsto troškova, dok ostalih 20 procenata obezbeđuju gradovi i opštine. Mi ćemo obilaziti ove lokacije, da bismo se uverili kako teku radovi i koliko će naša zemlja čistije i lepše izgledati nakon njih - dodala je ministarka.

Ministarka pozvala one koji su dobili novac na konkursu da se jave i dobiju i kamere za video-nadzor; foto: Grad Niš Takođe je pozvala sve lokalne samouprave koje su dobile novac da se jave Ministarstvu da bi dobile kamere za nadzor, jer je nakon uklanjanja divljih deponija važno sprečiti ponovno nastajanje nelegalnih smetlišta na očišćenim lokacijama.

Očekujemo od lokalnih samouprava da se i same potrude da očiste divlja smetlišta, a mi ćemo se truditi da kao Ministarstvo i Vlada Srbije gradimo neophodnu zelenu infrastrukturu. Već širom Srbije kreće izgradnja regionalnih i reciklažnih centara i transfer stanica, a onda nas očekuje zatvaranje nesanitarnih deponija, koje su korišćene prethodnih 30-40 godina - istakla je Vujović.

Zamolila je opštine i gradove da njihove inspekcije budu stalno na terenu i kažnjavaju neodgovorne pojedince koji budu bacali smeće na tim lokacijama, ali uz nadu da se to ipak neće dogoditi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.