Nagrada za digitalni čas srpskog jezika

Izvor: RTS, 19.Dec.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za digitalni čas srpskog jezika

Marija Petrović, nastavnica srpskog jezika u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Aleksinačkom Rudniku, osvojila je prvu nagradu na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija "Digitalni čas". Takvom nastavom zainteresovala je učenike koji postižu bolje rezultate a svaki čas nestrpljivo očekuju.
U učionici nema zelene table i krede, a učenici ne nose sveske već tablete za digitalni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čas srpskog jezika na kome se obrađuje pesma "Plava grobnica", za koji je nastavnica Marija Petrović nagrađena.

"Vraćam ih u Srbiju 1914. godine, u vreme kad je Milutin Bojić učestvovao u Prvom svetskom ratu. Dok ih vodim u tu vremensku šetnju, učenici imaju priliku da obnove znanje iz istorije", objašnjava Marija Petrović.
Na nagrađenom digitalnom času ova nastavnica koristi više kompjuterskih programa koji učenicima omogućavaju pristup različitim izvorima informacija i dokumentarne građe uz audio i vizuelne elemente, a gradivo se utvrđuje u kvizovima, asocijacijama, ukrštenicama. Na tim časovima đaci su najaktivniji.

Drugačije je kad gledaju film i slušaju pesmu nego kad čitaju, kažu đaci, jer tako bolje shvate predavanje, a gradivom obogaćeno multimedijalnim sadržajima, mogu da prate i ako ne dođu u školu. 
Oprema je iz projekta "Škola budućnosti" koji ovde već dve godine sprovode uspešno, pa su postali jedina pokazna škola u Srbiji.

"Pokazna škola je program gde se ističe savremena nastava pomoću informacionih tehnologija", Zorica Milojković, direktorka OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Aleksinačkom Rudniku.
"Deca kroz igru i inovativne metode mnogo lakše savladavaju nastavu", naglašava nastavnica Marija Petrović, "sve im je razumljivije."
Na ovaj način, kažu, uspeli su da dočpru i do nezainteresovanih učenika, da reše problem discipline, i - što je najbitnije - da postignu bolje rezultate na testovima.
rts.nis@rts.rs 
Pogledaj vesti o: Aleksinac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.