NIS: Škriljci mogu biti isplativi

Izvor: B92, 06.Okt.2013, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS: Škriljci mogu biti isplativi

Beograd -- Ako se projekat dobijanja nafte iz uljnih škriljaca dokaže u Aleksincu, onda bi NIS proširio posao jer to nalazište nije jedino u regionu, kaže Kiril Kravčenko.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je u intervjuu "Novom magazinu", da su analize te kompanije pokazale da prerada uljnih škriljaca može da bude isplativa.

"Potrošili smo jednu i po godinu na istraživanje nalazišta kod Aleksinca, uzeli uzorke, prerađivali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih u našoj rafineriji u Rusiji i dobili određene rezultate. Preliminarno smo odlučili da, budući da u Srbiji imamo rafineriju, prerada uljnih škriljaca može da bude isplativa", rekao je Kravčenko.

Prema njegovim rečima, taj projekat je trenutno u fazi usaglašavanja sa akcionarima NIS-a.

"Mislim da imamo vrlo interesantan projekat koji može da bude efikasan, imajući u vidu činjenicu da imamo modernu rafineriju. Kada ne bismo imali rafineriju u Srbiji, projekat teško da bi bio isplativ", objašnjava generalni direktor NIS-a.

Kravčenko kaže i da ako se ovaj projekat dokaže, onda bi NIS proširio istraživanje uljnih škriljaca na region jer je nalazište kod Aleksinca najveće, ali nije jedino u regionu.

Ceo intervju Kirilia Kravčenka za "Novi magazin", u kojem se osvrnuo na budućnost NIS-a u Srbiji i regionu, pročitajte u našoj rubrici Intervju.
Pogledaj vesti o: Aleksinac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.