Izvor: JUGpress.com, 05.Dec.2021, 15:47

Izložba Vladimira Ilića, korisnika “Mare”

NIŠ

Izložba radova Vladimira Ilića, korisnika usluga Centra “Mara”, koja nosi simboličan naziv “Slika kao reč”, otvorena je u Holu Oficirskog doma povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i povodom devet godina postojanja i rada Кancelarije za mlade Grada Niša.

Vladimir Ilić je rođen 1990. godine u Aleksincu. Već 1993. godine kod njega je dijagnostikovan autistični poremećaj. Od maja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << 1998. godine korisnik je dnevnog boravka “Mara” u Nišu. Njegovo ponašanje odavalo je opšte karakteristike tipične za autizam. Međutim, Vladimir u jednom trenutku otkriva svet slikanja, te je do danas naslikao na stotine slika.

                             Vladimir Ilić  se slikanjem bavi desetak godina i voli  slika “prirodu, cveće, životinje”.

                        “Vlada je u boravak došao sa osam godina i ja sa njim radim 23 godine. Ono što sam sa njim radila je kontinuirani rad na usvajanju znanja i veština koje nemaju veze sa umetnošću nego su dnevne, životne veštine. Radili smo na diskriminaciji boja, oblika, količina, veličina, i sve to je negde bila priprema za njegov kasniji umetnički rad, a talenat je sam po sebi isplivao u jednom trenutku, kad je osetio potrebu da se izražava kroz sliku. Trebalo je raditi, razvijati dalje te njegove umetničke sposobnosti, i kad je to prevazišlo naše mogućnosti, sa njim je počela da radi umetnica Nina Todorov koja i dan-danas radi sa njim i Vladimirove slike nastaju u njenom ateljeu”, kazala je defektolog Marina Milanov.

                            Milanov kaže da podsticaj da se kreativno ispolje ima značajan uticaj na osobe sa autizmom.

                             “Osobe koje su u autizmu su osobe koje nemaju inicijativu, koje su u nekom svom svetu, tako da svaki izlazak iz tog sveta predstavlja jedan ogroman napredak. Primetili smo da Vladimir putem slika može da konumicira, da putem slika izražava svoja najdublja osećanja, i tako je to krenulo. Nemaju, nažalost, svi tih mogućnosti, bitno je primetiti kod korisnika koje sklonosti ima da bi se na njima najviše radilo. Svi Vladimirovi radovi su za mene nestvarni. Bogat kolorit ukazuje da je on jedno veselo, razdragano stvorenje, svoj unutrašnji mir prenosi na platno. Karakteristično je da autistične osobe ne mogu da naslikaju nešto što je apstraktno, mogu da slikaju ono što vide pred sobom”, navela je Marina Milanov.

                                     Vladimir Ilić je još 2006. godine osvojio prvu, specijalnu nagradu na konkursu Ministarstva zdravlja koji se tradicionalno organizuje povodom Svetske nedelje zdravlja usta i zuba, što je bio veliki podsticaj za slikanje.

                                  Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša, navela je, između ostalog, na otvaranju izložbe da se “Grad Niš trudi da iz budžeta maksimalno pomogne rad udružnja osoba sa invaliditetom i njihove programske i finansijske planove za svaku godinu, a tako ćemo i ove godine”.

                              “I ovom izložbom dokazujemo da kod naših korisnika može da se desi pomak, i to značajan pomak, možemo da kažemo da je ova izložba delo jednog pravog umetnika. Dokazuje se da uz uporan i posvećen rad može doći i do ovakvih rezultata. Ima u Mari još korisnika sa velikim pomakom, ali Vlada je najbolji što se tiče umetnosti”, rekao je direktor Ustanove “Mara” Milan Ranđelović.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.