In memoriam Dušan Duka Jovanović

Izvor: Aleksinac.net, 04.Jul.2015, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

In memoriam Dušan Duka Jovanović

Dušan Duka Jovanović 24.10.1932 – 03.07.2015.

Dušan Duka Jovanović rođen je u Aleksincu, gde je pohađao Učiteljsku školu. Godine 1952. odlazi u Paraćin, gde su mu roditelji službovali kao učitelji i gde se kao svršeni srednjoškolac priključuje radu Gradskog pozorišta Paraćin.

Sa velikim uspehom igra a kasnije i režira u Paraćinskom pozorištu i dobitnik je značajnih nagrada na >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << Republičkom i Saveznom festivalu AP.

U sezoni 1973/74. prelazi u profesionalni angažman, u Kruševačko pozorište, gde radi do penzije 1997. godine.

Početkom 80-tih godina postaje prvak drame tog pozorišta, 1983. godine postaje član Udruženja dramskih umetnika Srbije.

U Kruševačkom pozorištu odigrao je preko 150 uloga i nosilac je brojnih nagrada. Pored igranja, samostalno režira 8 projekata.

Neke od značajnih uloga u Kruševačkom pozorištu su: Nušić u ''Autobiografiji'', Jovica Jež u ''Nikoletini Bursaću'' (oko 350 izvođenja) , Ivko u ''Ivkovoj slavi'', Aleksa u ''Laži i paralaži'' , Šandebiz-Poš u ''Bubi u uhu'', kum Sveta u ''Mrešćenju šarana'', Anta u ''Pokojniku'', Janja u ''Kir Janji'', Kanjizares u ''Teatru čudesa'', Kirkor u ''Prokletoj avliji'' i još preko 150 likova.

Bez obzira na profesionalnu karijeru, do poslednjeg dana svog života nije prestajao da radi sa amaterima, da osniva i obnavlja mnoge pozorišne družine u Srbiji.

Tekst preuzet sa Fejsbuk stranice Aleksinačkog amaterskog pozorišta
Pogledaj vesti o: Penzija,   Kruševac

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.