Građani protiv seče stabala u Aleksincu

Izvor: RTS, 06.Maj.2019, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani protiv seče stabala u Aleksincu

U Aleksincu je počela rekonstrukcija pešačke zone što, između ostalog, podrazumeva i uklanjanje drvoreda. Aleksinčani, međutim, nisu saglasni sa takvom odlukom.
Od četrdeset pet stabala lipe, koliko, prema planu, treba da bude uklonjeno, za sada je posečeno samo šest. Mnogi Aleksinčani smatraju da već razgranate krošnje ne treba dirati, a nekoliko upornijih građana sprećilo je da se posao nastavi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> 
Da bi se izbegao incident, u pomoć je pozvana policija koja je legitimisala prisutne, a osnovno javno tužilastvo je utvrdilo da nema elemenata krivičnog dela. Iz opštinske uprave poručuju da nema razloga ni za nezadovoljstvo jer se sve radi po propisima.
"Elaborat urađen od strane Šumarskog instituta Beograd kojim se predlaže seča 45 stabala i izmeštanje tri stabla na novu lokaciju. Posle toga će u pešačku zonu biti vraćen drvored, radi se o petogodišnjoj sadnici javora", kaže Dalibor Marković, načelnik odeljenje za privredu Opštine Aleksinac.
Seča će, dodaju, biti nastavljena čim vremenski uslovi dozvole, po potrebi uz policijski nadzor. Zatim sledi kompletna zamena fekalne i atmosferske kanalizacije, popločavanje ulice, postavljanje mobilijara, uređenje zelenih površina.
Projekat je vredan oko 150 miliona dinara, a sa po 50 odsto učestvuju Ministarstvo privrede i Opština Aleksinac.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.