Direktoru aleksinačkih komunalaca koji je povećao plate radnicima sudiće se opet

Izvor: Aleksinac.net, 23.Feb.2021, 12:07

Direktoru aleksinačkih komunalaca koji je povećao plate radnicima sudiće se opet

Direktor aleksinačkog preduzeća JKP Komunalne usluge bio je oslobođen optužbe da je bez osnova povećavao plate zaposlenima, ali nepravnosnažnom odlukom Višeg suda u Nišu. Više javno tužilaštvo tužilaštvo traži i zatvorsku i novčanu kaznu, pa se žalilo na oslobađajuću presudu i Apelacioni sud je suđenje vratio na početak.

Pre godinu dana počelo je suđenje direktoru aleksinačkih komunalaca Budimiru Markoviću - zbog sumnje da je zaposlenima neosnovano >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << povećao plate i time oštetio ovo javno preduzeće za oko 10 miliona dinara.

Većina radnika je tada došla iz Aleksinca u sudnicu Višeg suda u Nišu da podrži direktora i da kažu da oni misle da nije kriv.

Da nije kriv i Viši sud je naveo u prvostepenoj presudi u novembru.

Nepravnosnažnom presudom Višeg suda u Nišu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije od 18.11.2020. godine opt. B.M. i opt. D.Ž. oslobođeni su od optužbe da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi u saizvršilaštvu iz čl.361 st.2 KZ u vezi čl.33 KZ - navode u Višem sudu.

Međutim, Više javno tužilaštvo nije prihvatilo takvu odluku i žalilo se Apelacionom sudu desetak dana kasnije.

Zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i zbog povrede krivičnog zakona predloženo je da drugostepeni sud ukine prvostepenu presudu i vrati je sudu na ponovno odlučivanje - navode u tužilaštvu.

Tužilaštvo je tražilo da se i direktor i zadužena za finansije u aleksinačkom preduzeću oglase krivim i osude na kazne od po jedne godine zatvora, da nadoknade imovinsku štetu JKP Komunalne usluge.

Kao i da im se izrekne mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od po tri godine. Kod okrivljenog B. M. to je zabrana vršenja dužnosti direktora u javnim preduzećima u trajanju od 3 godine, a kod D. Ž. zabrana vršenja dužnosti u finansijskom sektoru - dodaju u tužilaštvu.

Smatraju da postoje opravdane sumnje za krivično delo nesavestan rad u službi.

U Višem sudu navode da je njihova prvostepena presuda ukinuta i da će im ponovo suditi.

Rešenjem Apelacionog suda u Nišu od 19.01.2021. godine navedena presuda je ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje - navode u Višem sudu.

Podsetimo, osamdesetak komunalaca bilo je na prvom ročištu da podrži svog direktora, svi ljuti, zdušno su ga branili, tvrdeći da mu je sve namešteno zbog politike. I direktor Marković je tada tvrdio isto, uz poruku da preduzeće nije oštetio, a da ako je neko oštećen onda su to radnici.

Izvor

Nastavak na Aleksinac.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.