Dani dečje poezije u Aleksincu

Izvor: Aleksinac.net, 27.Apr.2012, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani dečje poezije u Aleksincu

Jubilarni 15. Dani dečje poezije i stvaralaštva „Gordana Brajović“. Uručenje nagrada za najbolju knjigu za decu koju tradicionalno dodeljuju „Novosti“

Odenut u bele trešnjine cvetove, grad na Moravici danas će oplemeniti deca i pesnici, okupljeni oko 15. jubilarne manifestacije Dani dečje poezije i stvaralaštva „Gordana Brajović“. Na svečanoj akademiji u sali Doma kulture koja počinje u 12 sati, posle pozdravnih reči predsednika opštine Ivana Dimića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << biće prikazan film „Gordana će uvek držati nebo iznad nas“. Potom će, uz predstavljanje laureata iz predhodnih godina, biti proglašeni ovogodišnji dobitnici nagrade „Gordana Brajović“ i biće dodeljene nagrade deci - mladim literarnim stvaraocima.

Tako će se na jednoj od retkih svečanosti u čijem su centru deca, u isto vreme i na jednom mestu, ponovo naći mlade literate iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, i njihovi idoli iz čitanki - ugledni srpski pisci. Mali rudarski grad Aleksinac, bar na jedan dan biće prestonica poezije, kulture i mladosti.

Na konkurs je stiglo 37 knjiga iz pera 33 pisca. Članovi žirija su bili na velikim mukama da izdvoje najbolje pesničke i prozne radove u kategoriji dece - stvaraoca. A u konkurenciji je bilo 1.500 radova iz 112 škola iz pera 800 malih i mladih autora. Ipak, odluka je morala da se donese, pa će tako danas biti dodeljeno ukupno 30 nagrada i deset pohvala

Svi nagrađeni i pohvaljeni rukopisi objavljeni su u specijalnom Zborniku, u izdanju „Večernjih novosti“, koji će biti predstavljen u okviru današnjeg programa. Zbornik nosi ime „Pesma među pesnicima“, a kumovao mu je Dragan Lukić, jedan od prvih laureata.

Petnaest godina jednog festivala ili iskrenih pesničkih susreta u jednom malom gradu i mnogo je i malo. Za sve to vreme u konkurenciji za nagrade bilo je 550 knjiga, kao i preko 30.000 pesama, priča, ispisanih neveštom đačkom rukom. Mnogi među njima postali su afirmisani pesnici i književnici.

SVEČANO

ORGANIZATOR festivala Centar za kulturu i umetnost, kao i pokrovitelj Skupština opštine Aleksinac, pobrinuli su se i da današnju svečanu akademiju oplemeni nastup pevača Olivera Katića, prošlogodišnjeg finaliste serijala „Ja imam talenat“, a pored 22 dosadašnjih laureata nagrade „Gordana Brajović“, biće predstavljeni i članovi Kluba ranije nagrađenih mladih pesnika, njih devetoro, koji su se minulih 15 godina posebno istakli.

ZLATNA POVELjA

U OKVIRU akademije, Specijalna nagrada Zlatna povelja „Gordana Brajović“, biće dodeljena Ljubivoju Ršumoviću za knjigu „Zauvari“ („Laguna“) i za izvanredan doprinos književnosti za decu i razvoju festivala.

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.