DRI utvrdila finansijske nepravilnosti u aleksinačkoj Bolnici i kritikuju to što nije bilo konkursa za direktora

Izvor: JužneVesti.com, 02.Dec.2023, 16:05

DRI utvrdila finansijske nepravilnosti u aleksinačkoj Bolnici i kritikuju to što nije bilo konkursa za direktora

U finansijskim izveštajima za prošlu godinu Opšta bolnica Aleksinac je nepotpuno i netačno iskazala podatke i to u ukupnom iznosu od čak 90 miliona dinara, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI). Skrenuli su pažnju i na to što nije raspisan konkurs za izbor direktora pre nego što je aktuelnom Goranu Vidiću istekao mandat, a koji je već dugo vršilac dužnosti.

DRI u izveštaju o reviziji finansijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << izveštaja i pravilnosti poslovanja aleksinačke bolnice konstatuje da su najmanje 90.212.000 dinara prikazali nepotpuno i netačno, a pre svega tako što su u izveštaju o izvršenju budžeta za 2022. godinu pogrešno iskazali ekonomske klasifikacije u iznosu 24.610.000 dinara. Imaju rok da otklone nepravilnosti; foto: JV

U Bilansu stanja na dan 31. 12. 2022. godine: - više iskazala vrednost opreme najmanje u iznosu 21.002.000 dinara; - više iskazala nematerijalnu imovinu u iznosu od 493.000 dinara; - više iskazala potraživanja po osnovu prodaje i druga potraživanja u iznosu od 1.337.000 dinara; - manje iskazala vrednost zgrada i građevinskih objekata najmanje u iznosu od 2.822.000 dinara; - manje iskazala stanje nefinansijske imovine u stalnim sredstvima u iznosu od 39.540.000 dinara; - manje iskazala stanje opreme za iznos od 408.000 dinara - utvrdio je DRI.

Dalje nepravilnosti u njihovom poslovanju koje je utvrdila DRI odnose se na ostvarene prihode i rashode od ukupno najmanje 5,2 miliona dinara. Obrazlažu da su prihode od 1.122.000 dinara ostvarili bez pravnog osnova, kao i da 556.000 dinara rashoda za zaposlene nisu u skladu sa propisima kojima se uređuju plate.

Nešto više od milion dinara su rashodi veći nego što je bilo opredeljeno planom, piše takođe u izveštaju, kao i da je najmanje 183.000 dinara rashoda bilo bez poštovanja propisa koji uređuju radne odnose.

Takođe navode i da je za najmanje 2,3 miliona dinara Bolnica imala nabavke dobara i usluge, ali na način koji nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U Opštoj bolnici Aleksinac utvrđeni su i nedostaci u delu koji se odnosi na: kontrolno okruženje, upravljanje rizicima, kontrolne aktivnosti i informisanje i komunikaciju - pišu u rezimeu.

Skrenuli su nadležnima pažnju i na to što Upravni odbor nije raspisao konkurs za izbor direktora 90 dana pre isteka mandata ranije izabranom i ističu da to nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije imenovalo članove Upravnog odbora Opšte bolnice Aleksinac najkasnije u roku od tri meseca od dana isteka mandata prethodnih organa, kako je to propisano članom 113 st. 8 i 9 Zakona o zdravstvenoj zaštiti; Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije imenovalo članove Nadzornog odbora Opšte bolnice Aleksinac najkasnije u roku od tri meseca od dana isteka mandata prethodnih organa, kako je to propisano članom 113 st. 8 i 9 Zakona o zdravstvenoj zaštiti - piše.

Aktuelni v. d. direktora Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić kaže da je deo nepravilnosti koje je utvrdila DRI već otklonjen, a da se "na ostalima radi".

Uloga DRI je da stvori jedinstveni sistem poslovanja i OB Aleksinac će sve nepravilnosti otkloniti u zakonom predviđenom roku - naveo je Vidić.

Još traje rok od 90 dana koji aleksinačka Bolnica ima da dostavi Izveštaj o otklanjanju grešaka, nepravilnosti i pogrešnih iskazivanja otkrivenih u reviziji i dokaze o postupanju po datim preporukama.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.