Izvor: B92, 15.Maj.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatan stomatolog u Nišu

Beograd -- Narednih godinu dana u Nišu će raditi stomatološka ordinacija u kojoj će se besplatno lečiti osobe sa invaliditetom i socijalno ugroženi stanovnici.

Iako ordinacija zvanično još nije počela da radi, interesovanje je veliko i već ima preko 120 potencijalnih pacijenata.

Ovakve ordinacije će biti otvorene i u Beogradu i Aleksincu. Mladi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aleksinački stomatolog Dušan Ostojić došao je na ideju da otvori ordinaciju za one ljude koji nisu u mogućnosti da plate popravku ili vađenje zuba ili ne mogu da stignu do stomatologa.

Na to ga je, kaže, naveo podatak da je svega 5% stomatoloških ordinacija u Srbiji prilagođeno osobama sa invaliditetom kojih ima oko 700.000.

Projekat otvaranja ordinacije je pomogla Australijska ambasada, inostrane nevladine orgaizacije i domaće stomatološke ordinacije.

U ordinacijama će pored stomatologa raditi medicinska sestra koja će takođe biti osoba sa invaliditetom. Ali će kvalitet usluga biti kao I u svim ostalim ordinacijama.

Ordinacija će uskoro i zvanično početi sa radom, već ima preko 120 prijavljenih pacijenata.

Od uvođenja naplaćivanja stomatoloških usluga i u državnim ordinacijama, broj pacijenata smanjen je za 56%.

Građani kažu da su usluge skupe i da mnogi kod zubara odlaze samo kada moraju.

Za godinu dana, koliko je planom predviđen rad ordinacije, stomatološke usluge će dobiti oko 2000 socijalno ugroženih građana, invalida i Roma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.