Aleksinčanke napravile ilustrovani rečnik - kao spomenar rodnog mesta

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jan.2024, 12:32

Aleksinčanke napravile "ilustrovani rečnik" - kao spomenar rodnog mesta

Kroz 30 slova azbuke rečima i slikom su dve Aleksinčanke, Maja Radoman Cvetićanin i Milica Maksimović, predstavile svoj rodni grad, a kažu da Aleksinački ilustrovani rečnik podseća na leksikon koji smo svi nekada imali. Za njih je to zbirka uspomena jednog grada koji se nosi u srcu, a svakim slovom prikazale su znamenitog sugrađanina, lokalitet, istorijski trenutak, građevinu i značajan zapis. Promociju najavljuju u prvoj polovini ove godine.

Ideja za Aleksinački >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ilustrovani rečnik je nastala spontano, saradnjom entuzijasta i profesionalaca. Maja Radoman Cvetićanin kaže da je njihova početna ideja bila da se među promotivnim materijalom ove opštine nađe jedna publikacija kojom će se Aleksinčani ponositi, ali i nešto što bi moglo da bude lep poklon strancima. Aleksinački ilustrovani rečnik - zbirka uspomena jednog grada koji se nosi u srcu; foto: Milica Maksimović

Tako se iskristalisala ideja o predstavljanju Aleksinca kroz 30 slova azbuke rečju i slikom.

Aleksinačka prošlost bogata je ne samo ličnostima značajnim za nacionalnu, pa često i svetsku istoriju, već je ovo područje na kome se život u kontinuitetu milenijumima nije gasio, te smo želele da predstavimo za svako slovo znamenitog sugrađanina, lokalitet, istorijski trenutak, građevinu, zapis... Želele smo da kreiramo nešto poput leksikona koje smo svi nekad imali, samo što je ovo zbirka uspomena jednog grada koji se nosi u srcu. Smatrale smo da bi ovako izgledao spomenar svakog zaljubljenika u svoje rodno mesto - pojašnjavaju.

Monografiju predstavile na izložbi u Aleksincu; foto: Saša Gidra Marković Maja kaže da je rad bio zanimljiv i izazovan, a da je najviše posla imala Milica Maksimović, koja osim što je nacrtala sve Aleksinčane, grafički je uredila sav materijal, a i sama tragala za građom. Ali osim njih dve "u pomoć" su pozvale i druge kolege, te kaže da je ovo bio timski rad.

Osim nas dve u projektu je učestvovao Marko Miladinović kao dizajnerska i idejna podrška, Slaviša Krstić kao neprevaziđeni otkrivalac grešaka i verifikator ispravnosti beležaka, Aleksandar Nikezić kao domaćin Zavičajnog muzeja i podrška u obezbeđivanju građe, mnogi zaposleni u Centru za kulturu i umetnost Aleksinac i njihovi saradnici. Iako ovu monografiju potpisuju Milica i Maja, ovo je timsko delo onih koji vole Aleksinac - ističu.

Iako promocija Aleksinačkog ilustrovanog rečnika još nije održana, mnogi Aleksinčani su videli ovaj leksikon svog rodnog grada, a kažu da je njihova reakcija baš onakva kakva su bila i osećanja priređivača - "oduševljenje građom koja ovako skupljena na jednom mestu deluje impozantno i značajno kao i grad koji reprezentuje". Kažu da je ovo timsko delo onih koji vole Aleksinac; foto: Miloš Paović

Očekujemo promociju u prvom kvartalu 2024. godine, a s obzirom da je već realizovana izložba A kao Aleksinac, spremne smo da omogućimo njen život i van Aleksinca i sa istorijom našeg kraja upoznamo i ostatak Srbije - najavljuju.

Osim što će ova monografija ubuduće biti protokolarni poklon Opštine Aleksinac, te veruju da će doživeti i višejezično izdanje, oni koji žele da imaju svoj primerak u kolekciji moći će uskoro da ga nabave u Centru za kulturu i umetnost, koji je izdavač knjige.

Aleksinački ilustrovani rečnik - zbirka uspomena jednog grada koji se nosi u srcu; foto: Milica Maksimović

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.