Advokat: Rudari upozoravali na metan u jami Soko, nesreća je mogla biti izbegnuta

Izvor: Beta, 13.Maj.2023, 11:16

Advokat: Rudari upozoravali na metan u jami Soko, nesreća je mogla biti izbegnuta

Advokat porodica rudara nastradalih u rudniku "Soko" Bratislav Stojanović izjavio je danas da su sedmorica rudara koji su preživeli nesreću, na saslušanju u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu proteklih dana posvedočili da je koncentracija metana u jami bila povišena u noći 1. aprila prošle godine kada se tragedija dogodila, ali i danima pre."Rudari su posvedočili da je zbog povećanih koncentracija metana rukovodstvo reagovalo tako što je u svakoj smeni u jami bio uvek neko od rukovodioca ko je kontrolisao koncentraciju metana. Rudarski inženjer je, prema rečima rudara, bio dežuran u noći kada se nesreća dogodila i kada je koncentracija metana u jami bila ogromna, ali nije reagovao", kazao je Stojanović za agenciju Beta.Prema njegovim rečima, u noći između 31. marta i 1. aprila 2022, koncentracije metana bile su povećane od dva sata iza ponoći do 4.20, kada se nesreća dogodila."Rudari su to videli na meračima koje su nosili na opasačima, a videli su to i po mašinama koje su se nalazile u jami. Mašine su podešene da se automatski isključuju čim koncentracija metana u jami pređe jedan odsto, da rad statora i rotora ne bi izazvao varničenje i paljenje tog lako zapaljivog gasa", objasnio je Stojanović.On je istakao da je ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Advokat: Rudari upozoravali na metan u jami Soko, nesreća je mogla da se izbegne

Izvor: Radio 021, 13.Maj.2023

Advokat porodica rudara nastradalih u rudniku "Soko" Bratislav Stojanović izjavio je danas da su rudari upozoravali na metan i da je nesreća mogla biti izbegnuta.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.