Žerar Đepardje u Milolendu

Izvor: Press, 09.Jan.2013, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žerar Đepardje u Milolendu

- Ada, ne budalesaj, avetinjo, kakvi te porezi spopali?! Ođe ćeš samo meni nešto simbolično plaćat, ka ležarinu, recimo, i živjet od umjetnosti i za umjetnost, ka i ja... - rekao mu je striko na zvaničnoj promociji, ne mogavši da sakrije ogorčenost zbog progona sirotinje, kakvom je i njegov budući saplemenik izložen.
- Pa, đe bi to stigli kada bi svi ćerali bogate da plaćaju porez, bog s vama ljudi?! Jedva preživjesmo nestanak srednjeg staleža, pa ne znam, vjerujte, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kako bi podnijeli i gubitak bogate klase, daleko bilo! A tek ta glupost da je Žerar bogat?! Pa, čoek nema ni trećinu kol'ko ja... Možda jes bogat duhovno, al' za to se, vala, za mojeg mandata u Crnoj Gori neće naplaćivat porez i dobrodoša je svako u ovu umjetničku koloniju koga svjetska sila i nepravda goni zbog pišljiva dva, tri, deset, sto miliona evra, dolara, rublji... - uskliknu striko ka soko, pa zviznu šakom Depardjea u potiljak: „Ajde, mali, vataj se kamere i polako na snimanje, valja svijetu pokazat sve ljepote i znamenitosti Crne Gore! Ajde, poitaj, i od sad si Žerar Đepardje, razumiješ"?!
Nezvanično, Depardje je, oduševljen prirodnim lepotama kuće strika Mila, već odlučio da snimi rimejk slavnog „Kuma", odnosno „Kumašina", kako će se zvati njegova verzija filma, u kom je glavnu ulogu već poverio striku, koji se, skroman kakav je inače, dugo opirao ideji da naglasak bude na njemu, želeći promociju Crne Gore a ne sebe.
- Ada, đe si video da meni ljube prsten?! Nijesam ti ja takav čovjek! Dovoljno je da se poklone; poneko celiva skute; ako neko baš zapne, blagoslovim ga; ponekad, o crvenim slovima, vaskrsnem iz finansijski mrtvih nekoliko biznismena, ali da mi neko ljubi prsten - ne! Nijesam ti ja don Milo, nije Crna Gora Sicilija, Sicilija je manja i nije privatna, avetinjo avetna - ljutnu se striko, pa uhvati sirotog glumca za uvo i povede do prozora kabineta: „Dobro pogledaj i reci mi šta vidiš?!"
- Pa, vidim sirotinju, umorna lica, nezaposlenu mladost, obezvređenu starost... - nabrajao bi zabludeli Francuz još da ga striko nije opet zauškom doveo u red: "Đe gledaš, alo?! Šta lupaš?! Oli da ti oduzmem agremane, ableku ambasadorski?! Zatvori oči i gledaj ono što ti govorim: ideš krupni kadar na mene, ali ne duže od dva-tri sata, da se ne namećem ka najveća znamenitost Crne Gore, ima i zaslužnijih od mene u njenoj istoriji, ali je polako prepisujemo na crnogorski jezik, pa će ih bit manje, hvala bogu! Dakle, pošto ja, eto, protrčim kroz kadar, ideš onda total na mene kako vizionarski gledam u budućnost, al' ne fudbalski klub!
Prebačiš zatim na more. Mirno more i nemirni gliseri na njemu - simbolika, ništa dokazano, metafora bez svedoka... Zatim, trk u Duklju, u pogon za reciklažu i pakovanje istorije, jezika, kulture i ostale sekundarne sirovine. Potom, Miraša! Možemo da ga obučemo ka popa, a možemo i ka Spajdermena, ako misliš da će zapadnoj publici biti bliže i emotivnije... S Miraša pravo u crkvu, Crnogorsku pravoslavnu, vjekovnu, o čemu imamo i papire izdate od SUP-a Cetinje prilikom registracije! Onda, drama, total na međunarodne eksperte koji ushićeno stoje pred milenijumskim ikonostasima: Sveti Ranko avetni; Miško zlatousti; Vesnica trojeručica; Lukša milopomazani; velikomučenik Darko Šarić...
Nemoj mi mnogo u brda, ima tamo još divljih plemena u kojima još ne ubismo boga i božje! Statisti, more, u ovoj burleski koju godinama doterujemo... Siraci tužni, za njih je vrijeme stalo, pa svako malo bačim po 100.000 evra na novi sat ne bi li im dokazao da se vrijeme umirit ne može i da ako Milo laže 'patek filip' ne laže...
Pušti njih, po cio dan bi ti oni o nekakvom Vasiliju Ostroškom; Petru Cetinjskom; Njegošu; Marku Miljanovom; kralju Nikoli; popu Milu Jovoviću; tobožnom srpskom jeziku koji, vjeruj mi, ne znam da li i najstariji još govore; neakoj crkvi u kojoj smo se silom vijekovima krštavali, vjenčavali, pričešćivali, ispovjedali, ali tome je kraj, imamo sad našu pro-nevladinu organizaciju CPC!
Za kraj, možda da opet vratiš kadar na mene, koliko da đeci poručim da je pušenje štetno i da ću im ja nabavit one zdrave cigare, fin duvan iz Italije, da ne truju pluća svakakvoj škijom! Tu idemo rez, ne moraš me pominjat u odjavnoj špici, više od 20-30 puta i obavezno neđe umetni kadar kako šetam pijacom i razgovaram s običnim narodom! Ne sekiraj se, poćeraćemo seljake i presvuć ove moje iz obezbeđenja u pijačne rite, i ovako ih je više nego ovih što imaju šta prodat na pijaci...
Ajde, glavati, što gledaš, itaj, itaj... Snimaj, pa ambasadoriši po svijetu, neću vladati dovijeka, samo za života! Treba li ti više vremena?! A đe u ovo doba da kupujem novi sat? Daj mi 100.000-150.000 evra, osta mi sako kod Vujanovića, da sam mu ga trči malo s njim, da ga izluftira od dima duvana, ništa ne mrzim ka te proklete cigare"...
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.