Vežba civilne zaštite na Adi

Izvor: RTS, 10.Okt.2013, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežba civilne zaštite na Adi

Posle više od 20 godina, specijalizovane jedinice Civilne zaštite izvele pokaznu vežbu spasavanja na vodi i pod vodom na Adi Ciganliji. Predstavljene i jedinice za spasavanje na ekstremnim visinama i za zbrinjavanje ugroženog stanovništva.

Specijalizovane novoformirane jedinice Civilne zaštite izvele su, posle više od dve decenije, pokaznu vežbu spasavanja na vodi i pod vodom na Adi Ciganliji u Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Vežbi je prisustvovao načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić koji je istakao da je ovo za Srbiju veoma značajan dan jer je "posle dvadeset i više godina uspostavljena civilna zaštita u Srbiji".

Prema njegovim rečima, vežbu je izvelo 80 pripadnika civilne zaštite iz Beograda i Lazarevca koji će i u narednom periodu u sistemu zaštite i spasavanja imati veoma značajnu ulogu, zajedno sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije.

Marić je ocenio i da je vežba izvedena veoma realno, "ne pompezno niti glamurozno" i da pokazuje da Srbija ima kapaciteta u oblasti zaštite i spasavanja.

Kako kaže, zadovoljan je odzivom ljudi u Srbiji koji žele da budu deo civilne zaštite.

"To je za nas veliko ohrabrenje i poruka da možemo da imamo mnogo bolji sistem, da postoji volja i da možda treba samo malo više novca", rekao je Marić i podsetio da su aktivnosti na formiranju civilne zaštite trajale prethodne dve godine i da je uz sektor za vanredne situacije značajnu ulogu u tome imalo i Ministarstvo odbrane.

Na vežbi su predstavljene mogućnosti jedinica i za spasavanje na ekstremnim visinama i za zbrinjavanje ugroženog stanovništva.

Vežba je deo seminara "Iskustva pri formiranju jedinica civilne zaštite na nacionalnom i lokalnom nivou" koji Sektor MUP-a za vanredne situacije organizuje u okviru regionalane Inicijative za prevenciju i spremost za nesreće u Jugoistočnoj Evropi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.