Utajen most preko Ade

Izvor: Politika, 24.Jan.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utajen most preko Ade

Građani utajili skoro milijardu dinara poreza na dohodak, na osnovu PDV utajeno oko 11 milijardi dinara, poreza na zarade oko 10,7 milijardi, poreza na dobit 1,3 milijardi a još oko šest milijardi dinara utajeno izbegavanjem plaćanja raznih poreskih nameta. – Prijave za godišnji porez na dohodak građana do 15. aprila

Umesto do 15. marta građani će poreskoj upravi prijave za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak za 2010. godinu, moći da predaju do 15. aprila 2011, potvrđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je juče u Poreskoj upravi, gde će tek u februaru biti poznat i iznos prihoda koji će biti oporezovan.

Poreske prijave moraju da podnesu i stranci sa prebivalištem u Srbiji i građani Srbije koji u inostranstvu rade za domaće kompanije.

Zakonom je predviđeno da svi građani koji ne podnesu poresku prijavu nadležnom poreskom organu, ili je ne podnesu u roku, ili ne navedu tačne podatke od kojih zavisi visina poreza, budu kažnjeni novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Da svi nisu baš revnosni u plaćanju ovog državnog nameta potvrđuje i kancelarijska kontrola poreznika prema kojoj je samo za 2010. godinu izbegnuto plaćanje od oko 902 miliona dinara, upravo po osnovu godišnjeg poreza na dohodak građana i to tako što obveznik ili nije uneo tačan iznos za oporezivanje, odnosno prijavio je manje prihode od stvarno zarađenih, ili se jednostavno oglušio o ovu poresku obavezu.

Primera radi, pojedinci su umesto da prijave da su za prethodnu godinu zaradili 40 miliona, prijavljivali 20 miliona dinara, prenebregavajući činjenicu da se sve transakcije rađene preko banaka vide i da se nijedan dinar uplaćen po osnovu zarada, honorara ili bilo kojih drugih prihoda ne može više utajiti, odnosno, poreskoj upravi su svi ti podaci dostupni.

Upitani kakve su kazne za one koji izbegnu da plate ovaj porez, u Poreskoj upravi kažu da to zavisi od visine utajenog poreza, pa je jedna kazna ukoliko je budžet oštećen za 150.000 dinara, a druga ukoliko je 1,5 miliona dinara. U slučaju da je 1,5 milion dinara biće podnete krivične prijave i sledi kazna zatvora od jedne do tri godine. Za utaju od 1,5 do sedam miliona predviđena je zatvorska kazna od tri do pet godina, a za izbegavanje plaćanja za iznos veći od 7,5 miliona dinara kazne su još oštrije.

Naknadnom kontrolom poreznici su utvrdili da je zbog izbegavanja plaćanja raznih poreskih nameta državna kasa oštećena za oko šest milijardi dinara i to – po osnovu kontrole naplate za zdravstveno osiguranje 2,2 milijarde, prihoda od samostalnih delatnosti 68 miliona, doprinosa na prihode od samostalnih delatnosti 230 miliona dinara, dok je iznos od izbegavanja plaćanja PDV oko 1,1 milijardi dinara, kapitalne dobiti 700 miliona dinara...

Poreska policija je prošle godine podnela 2.014 krivičnih prijava i utvrdila da je iznos utajenog poreza po ovom osnovu oko 16 milijardi dinara. Kancelarijskom kontrolom poreznici su izvršili proveru 7,6 miliona poreskih prijava.

Terenska kontrola je u istom periodu utvrdila utaju poreza po osnovu PDV od oko 11 milijardi dinara, poreza na zarade od oko 10,7 milijardi, poreza na dobit 1,3 milijardi i ostale prihode u iznosu od oko 370 miliona dinara.

Jasna Petrović

objavljeno: 25.01.2011.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Utajen most preko Ade

Izvor: S media, 25.Jan.2011, 00:21

Građani utajili skoro milijardu dinara poreza na dohodak, na osnovu PDV utajeno oko 11 milijardi dinara, poreza na zarade oko 10,7 milijardi, poreza na dobit 1,3 milijardi a još oko šest milijardi dinara utajeno izbegavanjem plaćanja raznih poreskih nameta. – Prijave za godišnji porez na dohodak...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.