Usvojen predlog za promenu Statuta grada Beograda

Izvor: Studio B, 15.Dec.2011, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen predlog za promenu Statuta grada Beograda

Skupština grada na današnjoj sednici usvojila je predlog za promenu Statuta grada Beograda.

Prema rečima člana Gradskog veća Zorana Kostića, od prethodne promene Statuta grada stupio je na snagu jedan broj zakona, među kojima o javnoj svojini, javnom-privatnom partnerstvu i koncesijama, sportu, komunalnim delatnostima i drugi, pa je neophodno da se statut uskladi s njima.

- Važno je i to što postoji određen broj inicijativa građana da se delovi pojedinih gradskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << opština izdvoje iz njihovih sastava i postanu samostalni. Među njima su inicijative građana sa leve obale Dunava i područja Čukarice i Voždovca, kao i predlog Ujedinjenih regioina Srbije sa više od 100.000 potpisa građana koji su ih podržali da i drugi delovi postanu posebne opštine. Svi ti predlozi, kao i njihova ekonomska opravdanost, razmatraće se u narednom periodu. Do kraja februara komisija će utvrditi nacrt predloga novog statuta, posle čega će Gradsko veće poslati dokument na javnu raspravu i gradskim opštinama na izjašnjavanje. Tek posle čitave te procedure utvrdiće se predlog odluke, koji će se naći pred odbornicima gradske skupštine - istakao je Kostić.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić pojasnio je da je prioritetan zadatak komisije da uskladi statut s donetim zakonima i da se bavi analizama svih predloga za formiranje novih opština, naročito ekonomskom opravdanošću i izdržljivošću predloženih jedinica lokalne samouprave. Inicijative građana svakako se uvažavaju, ali i građani moraju da uvažavaju realnu procenu grada. Eventualno formiranje novih gradskih opština nije politička igra već projekat koji može da bude skup, posebno u uslovima ekonomske krize.

-Imamo obaveze da poštujemo inicijative građana, ali smo i odgovorni prema njima jer sama činjenica da će dobiti novu opštinu neće doneti kanalizaciju, dom zdravlja i drugo. Za to je potreban čitav niz preduslova koje grad mora da uspostavi. Urbanizam i velike kapitalne projekte mora da vodi grad jer jedino tako Beograd može da se razvija. S druge strane, mesne zajednice ne mogu da budu ono što su bile sedamdesetih godina prošlog veka jer je to već prevaziđena društvena forma - dodao je Antić.

Zbog toga će se ovoj problematici ozbiljno pristupiti i napraviće se realna procena o eventualnoj promeni organizacije grada i broja gradskih opština, zaključio je Antić.

Imenovani novi direktori ustanova kulture

Skupština grada Beograda počela je sednicu usvajanjem, po skraćenom postupku, predloga o razrešenju i imenovanju direktora u nekoliko preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad.

Za vršioca dužnosti direktora JDP imenovana je glumica Tamara Vučković Manojlović, a zbog isteka mandata sa te funkcije razrešen je Branko Cvejić.

Za direktora malog pozorišta "Duško Radović" imenovan je glumac Damjan Kecović, a razrešena Anja Suša, dok je za direktora pozorišta "Pinokio" imenovan novinar i komunikolog Vojislav Savić.

Biljana Zdravković razrešena je funkcije direktora "Jugokoncerta" zbog isteka mandata, a na to mesto imenovan je Boško Stojković.

Odbornici će danas odlučiti o predlogu naziva novog mosta preko Save, kao i o izmenama Statuta grada.

Odbornici će na sednici razmatrati i predloge o izmenama odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Beograda i o radnom vremenu zdravstvenih ustanova čiji je osnivač grad.

Prema predloženim resenjima, radno vreme 27 zdravstvenih ustanova u Beogradu biće celodnevno - od sedam do 20 sati.

Kada je u pitanju rad ugostiteljskih objekata, predloženo je da će objekti u stambenim zgradama moći tokom predstojećih novogodišnjih praznika da rade 24 sata, dok će trgovinski objekti u vreme proslave Nove godine, tačnije 31. decembra i 1. i 2. januara, moći da prodaju alkoholna pića u bilo koje doba dana i noći.

Pred odbornicima će se naći i imenovanje "Platoa Đoke Vještice" i "Platoa Aleksandra Nikolića", kao i dodela naziva ulicama na teritoriji opština Palilula, Savski venac i Voždovac.

Takođe, na dnevnom redu sednice su i izmene odluke o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja, odluka o mreži osnovnih škola u Beogradu, kao i odluka o učeničkim i studentskim stipendijama i o dodeli poklona i nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola.

Na dnevnom redu sednice je i Predlog plana detaljne regulacije područja gradske Park-šume Zvezdara, kao i predlozi o razrešenju i imenovanju direktora i članova nadzornih i upravnih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd.

Generalni direktor GSP „Beograd" - Mileta Radojević

Vršilac dužnosti generalnog direktora GSP „Beograd" Mileta Radojević imenovan je na mesto generalnog direktora tog preduzeća na četiri godine, odlučili su danas odbornici Skupštine grada.

Zorica Petrović, v.d. direktora Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević" iz Lazarevca, imenovana je na mesto direktora te zdravstvene institucije na četiri godine. Milan Crnobarić je razrešen dužnosti direktora Gradskog zavoda za gerontologiju, a na mesto vršioca dužnosti direktora tog zavoda imenovan je Dalibor Paspalj, na period od šest meseci.

Skupština grada danas je razrešila i imenovala članove upravnih i nadzornih odbora u jednom broju ustanova, kao i članove školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola u Beogradu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.