Sutra konačna odluka o imenu novog mosta preko Save

Izvor: Politika, 14.Dec.2011, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra konačna odluka o imenu novog mosta preko Save

BEOGRAD – Predlog imena za novi most preko Save - „Most na Adi”, koji je na osnovu predloga građana usvojila gradska Kosmisija za spomenike i nazive trgova i ulica, sutra će se naći pred odbornicima Skupštine grada, koji će doneti konačnu odluku o imenu.

Na osnovu predloga Beograđana Komisija je 21. novembra usvojila naziv „Most na Adi” i predala ga Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, koja ga je odobrila i prosledila gradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << parlamentu na odlučivanje.

Od oko 13.000 predloga za naziv novog mosta na špicu Ade Ciganlije, koji su zvanično pristigli na adresu Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica ili su ih građani predlagali u avgustu, kada je most bio otvoren za pešake, najviše glasova dobio je naziv „Most na Adi” - čak 3.341.

Oko 200 udruženja i pojedinaca zvanično je na adresu Komisije uputilo pismeni predlog, a ostali predlozi prikupljeni su u avgustu, kada je na dva dana most bio otvoren za javnu posetu.

Iza predloga „Most na Adi” bila je „Harfa” sa 1.038 glasa, „Most patrijarha Pavla” sa 813, „Most Zorana Đinđića” 611, „Žirafa” 382 i „Lepeza” sa 379 glasa.

Bilo je i brojnih drugih predloga, poput „Most Milutina Milankovića”, „Andrićev most”, „Most mladosti”, „Teslin most”, „Pilon”, „Most ljubavi”, „Most Evrope”, „Most Svetog Nikole”, „Lepotan”, „Vrata naroda”...

Novi most koji će povezati čukaričku i novobeogradsku obalu, trebalo bi, prema najavama medija, da bude otvoren za saobraćaj u novogodišnjoj noći.

Most kod Ade Ciganlije, kao sastavni deo unutrašnjeg magistralnog prstena, imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za metro i dve pešačko-biciklističke staze, a dugačak je 969 metara i širok 45 metara, sa pilonom visokim 200 metara.

Novi most će omogućiti građanima da sa jedne na drugu stranu reke pređu bez velikih saobraćajnih gužvi i da uštede oko 30 minuta, dok će intenzitet saobraćaja preko sadašnjih mostova i Bulevarom vojvode Mišića biti smanjen za 40 odsto.

Tanjug

objavljeno: 14.12.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODBORNICI O IZMENI STATUTA GRADA I IMENU NOVOG MOSTA

Izvor: Kurir, 14.Dec.2011

Na dnevnom redu su i Predlog o izmeni odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Beograda i Predlog odluke o radnom vremenu zdravstvenih ustanova čiji je osnivač grad..BEOGRAD - Skupština grada Beograda sutra će razmatrati predlog za izmenu Statuta...

Nastavak na Kurir...

Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Izvor: Blic, 15.Dec.2011, 13:00

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković predvodiće sutra centralnu državnu komemorativnu manifestaciju obeležavanja Nacionalnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu...Manifestacija će biti održana u 11 časova u okviru lokaliteta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.