UPOZORENJE IZ AMERIKE! Kako Hamasov napad MENJA SVET? Bajden bi mogao izgubiti izbore, a Ukrajna ostati bez potpore

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 16:14

UPOZORENJE IZ AMERIKE! Kako Hamasov napad MENJA SVET? Bajden bi mogao izgubiti izbore, a Ukrajna ostati bez potpore

Rat u Gazi imaće uticaj na ishod izborne godine SAD-a.

Кada je Hamas pokrenuo iznenadni napad na Izrael 7. oktobra prošle godine, malo ko je bio svestan do koje mere će sukob promeniti i regionalne i globalne odnose. Rat i dalje traje, a izraelska osveta je nemilosrdna. Izraelska vojska skoro 150 dana „sravnjuje” palestinsku obalnu enklavu, ubivši oko 30.000 Palestinaca, uglavnom žena i dece.

Uprkos pregovorima preko posrednika, ne izgleda da bi se ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rat mogao brzo završiti, posebno ako Izrael istraje na stavu da Hamas mora biti potpuno eliminisan, jer čak i ako uspeju da uspostave odgovarajuću teokratsku palestinsku vlast u Gazi nakon uništenja ( u čemu će im (Egipat i određene zalivske monarhije koje nisu naklonjene Hamasu, odnosno vide Hamas kao entitet koji je preblizu Iranu) rado pomoći) to ne znači da se ovakva nova situacija može stabilizovati preko noći.

Rat u Gazi bi se mogao nastaviti kroz gerilski rat, na koji će Izrael ponovo odgovoriti nasilnim napadima, a civilne žrtve će biti neizbežne. Sve se ovo dešava u izbornoj godini u SAD, a činjenica da je Džo Bajden snažno podržao Izrael – bez obzira što je tu podršku usporio poslednjih dana – imaće velike političke posledice po SAD, a samim tim i za sveta, jer bi ovogodišnji izbori zaista mogli da budu izbor između dva veoma različita američka puta.

To se možda najviše tiče Ukrajine, koja bi mogla biti potpuno bez podrške u potencijalnoj novoj administraciji Donalda Trampa. Кako stvari stoje, Tramp će lako pobediti na republikanskim predizborima i biti kandidat Republikanske partije za predsednika SAD u novembru.

Ali pobediti Bajdena neće biti lako. U svojim javnim nastupima Tramp – tipično za njega – ismejava aktuelnog predsednika i pokušava da ga prikaže kao senilnog. Ali bez obzira u kakvom je stanju bio Bajden u novembru, sasvim je jasno da će deo biračkog tela glasati za njega bez obzira na njegove kognitivne sposobnosti jer znaju da ne glasaju samo za njega već i za demokratsku kontrolu Bele kuće.

Put do pobede za Donalda Trampa je stvaranje dovoljno nezadovoljstva u Bajdenovom taboru koje bi odvratilo glasače da ga podrže za još jedan mandat. To je nešto što Tramp neće moći da izazove, ali sam Bajden hoće. Jedan od „načina” na koji će Bajden otuđiti sopstvenu bazu je upravo njegova snažna podrška Izraelu.

Brutalni rat Izraela protiv Gaze naneće mnogo štete Bajdenu jer će ga njegovi birači kazniti zbog podrške onome što mnogi vide kao izraelski genocid nad palestinskim narodom. Naravno, svako ko bolje poznaje spoljne poslove zna da su SAD faktor koji omogućava Izraelu da izvede ovakvu kampanju protiv naroda Gaze.

Ukratko, sam Bajden je saučesnik u ovom scenariju i to mu mnoge demokrate, posebno mlađe, neće oprostiti. Demokratski predizbori održani su juče u državi Mičigen. To je uglavnom formalnost u kojoj bi demokratski birači trebalo da potvrde Bajdena kao kandidata svoje stranke.

Ali, kako prenosi AP, oko 15 odsto birača je popunilo glasački listić bez izbora kandidata. Ovo je direktno i organizovano kažnjavanje Bajdena, odnosno oštro upozorenje pred izbore u novembru. Aktivisti i antiratne organizacije pozvale su birače da zaokruže "neopredijeljene" u znak protesta protiv rata u Gazi.

Cilj im je bio da dobiju najmanje 10.000 takvih glasova. Na kraju su ih dobili oko 33.000. Progresivno krilo Demokratske partije i njihova biračka baza znaju u kojoj meri je Bajden odgovoran za ono što se dešava u Gazi, bez obzira što je poslednjih dana navodno pritiskao Izrael da prihvati primirje sa Hamasom. Verovatno zato što su demokrate shvatile da njihova kontrola nad Belom kućom visi u vazduhu zbog rata u Gazi.

Demokrate su se uvek oslanjale na glasove manjina, a na ovim izborima mogu da zaborave na glasove Amerikanaca arapskog porekla i američkih muslimana ako nešto radikalno ne promene i konkretnim pritiskom nateraju Izrael da prekine vatru.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.