Test vožnja tramvajskim šinama preko Mosta na Adi 5. juna

Izvor: RTS, 30.Maj.2019, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test vožnja tramvajskim šinama preko Mosta na Adi 5. juna

Prva test vožnja tramvajskim šinama preko Mosta na Adi obaviće se 5. juna, a saobraćaj će preko ove deonice, kojom će se spojiti Čukarica i Rakovica s Novim Beogradom, početi da se odvija mesec dana kasnije. Rekonstrukcija Trga republike teče po planu, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavljuje sadnju drveća za predstojeći vikend.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Posao će biti završen u roku. Uloženo je skoro dve milijarde dinara, a urađeno je 2,7 kilometara šina, dve nove tramvajske stanice, četiri potporna zida, ispravljačke stanice, skretnice. Od 5. juna do 5. jula GSP će obaviti sve neophodne testove, a očekujemo i dobijanje upotrebne dozvole",  rekao je Vesić gostujući u Beogradskoj hronici.

Na ovoj deonici saobraćaće dve tramvajske linije, dodao je Vesić, i najavio da je sledeći na redu novi savski most na mestu starog, kojim će takođe saobraćati tramvajske linije. 
"Širi se tramvajska mreža i to će biti budućnost u Beogradu zbog toga što je to ekološki, efikasan i brz vid saobraćaja, a plan je da se on u budućnosti kombinuje sa metroom", istakao je  Vesić.
Sadnja drveća na Trgu republike, a zatim popločavanje
Rekonstrukcija Trga republike teče po planu, a zamenik gradonačelnika najavljuje sadnju drveća za predstojeći vikend.
"Predstoji nam sadnja 21 novog stabla, a uz postojeća u Makedonskoj i Kolarčevoj ukupno će biti pedeset stabala na Trgu republike. Od ponedeljka počinje i popločavanje granitnim pločama, a posebno sam zadovoljan time što ćemo 1. septembra biti spremni da rekonstruisani Trg republike pustimo u saobraćaj", naveo je Vesić.
U isto vreme okončaće se i Karađorđeva, a nastaviće se sa radovima na keju što neće uticati na saobraćaj. Da se ne bi pravile saobraćajne gužve, početak radova za potez od Ruzveltove do Kalemegdana pomeren je na 1. jul, dodao je Vesić. 
"Centralne gradske ulice bile su u veoma lošem stanju jer se decenijama nije u njih ništa ulagalo, pa je bilo krajnje vreme da se rekonstruišu", istakao je Vesić. 
On je najavio i da se naredne godine može očekivati i rekonstrukcija Kneza Miloša i Tadeuša Košćuškog, ali i Glavna u Zemunu i još pojedine frekventne saobraćajne deonice u gradu.
Novina za Spasovdan - umetničke slike na bilbordima
Goran Vesić najavio je predstojeće obeležavanje gradske slave Spasovdan, a ovogodišnja novina jeste da će Beograd podsetiti na svoju slavnu prošlost umetničkim slikama Nebojše Đuranovića, koje će se od ponedeljka naći na 127 bilborda u gradu.
Kako je precizirao, Spasovdan se ove godine obeležava 6. juna, a slike će krasiti naš grad i za Vidovdan. 
"Namera nam je da podsetimo mlađe generacije, naše građane, a i strane turiste na bogatu srednjovekovnu istoriju Srbije, kojom treba da se ponosimo. Tradicionalno će se najpre održati liturgija, a potom i litija ulicama grada. Spasovdan se u Beogradu obeležava od 1403. i ne znam da li imamo dužu tradiciju od te. Uveo ga je Despot Stefan Lazarević, kojem ćemo se dostojno odužiti naredne godine, a spomenik njemu u čast naći će se na uglu bulevara koji nosi njegovo ime i Palmotićeve", rekao je Vesić.
On je podsetio da će se u glavnom gradu sledeće godine podići i spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, na predlog predsednika Srbije.
"Pokazujemo veliku odgovornost prema našoj istoriji jer ko ne čuva i ne pamti svoju istoriju ne može da računa na to da će donositi pravilne odluke u budućnosti", ukazao je Vesić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.