Temelj za razvoj međugeneracijske saradnje

Izvor: PRObjave.com, 28.Jan.2013, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Temelj za razvoj međugeneracijske saradnje

Udruženje RODITELJ privodi kraju realizaciju projekta "Podrži, poveži, pobedi" koji sprovodi u saradnji sa brojnim organizacijama civilnog društva iz više gradova i opština u Srbiji, sa ciljem da se povežu dve društvene grupe: samohrani roditelji i starije osobe i da se uspostavi okvir za sistemsku podršku ovim društvenim grupama.
U prethodnih nekoliko meseci, devet organizacija civilnog društva iz Ade, Temerina, Beograda, Loznice, Kraljeva, Ćićevca, Zaječara i Novog Pazara, sprovodilo je lokalne kampanje kako bi tema međugeneracijske saradnje dobila zasluženo mesto, tretman i podršku lokalnih samouprava, relevantnih institucija i organizacija, ali i šire javnosti.
Problemi sa kojima se samohrani roditelji i starija lica suočavaju, vrlo su slični i često nisu prepoznati od strane lokalne zajednice. Zahvaljujući radu organizacija uključenih u projekat, u brojnim gradovima i opštinama u Srbiji formirani su lokalni servisi podrške bazirani na međugeneracijskoj podršci i saradnji. Od kreativnih i etno radionica u čijem radu zajednički učestvuje nekoliko generacija – samohrani roditelji, njihova deca i starije osobe, preko organizovanih poseta penzionerima samcima u zabačenim selima, različitih stručnih savetovališta i predavanja, do podela paketića deci samohranih i socijalno ugroženih roditelja i organizovanja večeri druženja – sve ove aktivnosti uticale su na bolje sagledavanje vrednosti i potencijala starijih osoba, kao i uloge samohranih roditelja, a ukazano je i na značaj međugeneracijske saradanje i podrške za celu lokalnu zajednicu i podizanje kvaliteta života svih građana.
Završetak projekta "Podrži, poveži, pobedi" nikako ne znači i završetak rada na unapređenju sistema podrške samohranim roditeljima i starijim licima. Naprotiv, ovaj projekat i sve ono što je u okviru njega ostvareno je polazna tačka za uspostavljanje efikasne i uređene sistemske podrške međugeneracijskoj saradnji i predstavlja temelj za nastavak započetih aktivnosti lokalnih organizacija civilnog društva i rad osnovanih lokalnih servisa podrške.
Projekat "Podrži, poveži, pobedi" sprovodi se uz uz finansijsku podršku USAID-a, preko Instituta za održive zajednice (ISC).
Udruzenje RODITELJ
Tc Zemunikum, lokal 44
11000 Beograd
Tel: 011 3165 375
Fax: 011 3165 376
Email: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Kontakt:
Dragana Soćanin
Funkcija: predsednica
Mob: 064 32 92 040
Email: info@roditelj.org
Pogledaj vesti o: Ada,   Zaječar

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.