Takmičenje orača

Izvor: RTS, 01.Sep.2017, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takmičenje orača

Poljoprivredna stručna služba Senta, koja pokriva blizu 90 hiljada hektara u opštinama Ada, Čoka, Kanjiža i Senta, bila je domaćin tradicionalne manifestacije Dan polja jesenjih useva, u okviru koje je organizovano takmičenje u oranju "Senćanska zlatna brazda 2017".
Stručnjaci i poljoprivrednici bili su jedinstveni u oceni da je ova godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za poljoprivredu bila katastrofalna. Smanjenje roda svih jarih useva bilo je preko 50 odsto, pa i više. Ali, to nije sve, jer nevolja ide na nevolju.

"Ono što je sad jedan od dodatnih problema, to je što se ova suša nastavila i tokom avgusta meseca, te poljoprivrednici nisu u mogućnosti kvalitetno da pripremaju zemljište za setvu ozimih useva", kaže Dušan Kenđur iz senćanske Poljoprivredne stručne službe.
Jovan Grujin iz Bogaraša posejao je više kultura, ali sa prinosima nijedne nije zadovoljan. Kaže da je najbolje rodio ječam, ali cena je, ističe, bila ispod svakog minimuma.
"Sirak metlaš, on bi možda i stigao do 80 - 90 posto roda, ali tu je jako veliki problem sa radnom snagom. U pitanju je potpuno ručni rad , ljudi su otišli u inostranstvo, nema više ko da radi u nadnicu i zato se mučimo", jada se Grujin.
Nakon razgledanja oglednih parcela usledilo je takmičenje u oranju "Zlatna brazda" za koje se prijavilo preko 40 poljoprivrednika.
Nadmetanje  e odvijalo u više disciplina.
Ervin Kobrehel, sudija takmičenja, kaže da je osnovno što se gleda otvaranje brazed.
"Znači to mora biti pravolinijsko i ravnomerno, a gleda se i dubina, koja mora bidi između 20 I 30 centimetara. Otvaranje brazde ocenjujemo od jedan do pet bodova. Nakon toga nastavlja se sa oranjem. Gleda se kvalitet oranja,  struktura zemljišta koje je obrađeno i krajnji izgled", pojašnjava sudija.
Dragan  Maluckov, poljoprivrednik iz Ostojićeva, smatra da je nateže pustiti prvu brazdu, da se uhvati pravac i dubina.
"Jer zemljište je strahovito tvrdo i izbacuje plug, koji plug koji negde uđe pliće, negde dublje", dodaje Maluckov.
Pored takmičenja u oranju poljoprivrednici, poljoprivrednice, ali i starija deca ogledali su se u bacanju raonika. Ko je pobedio nije važno, a malo zabave nikom ne škodi. Ipak, svi su poželeli da naredni Dan polja dočekaju u vedrijem raspoloženju uz mnogo bolje prinose.
rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
     

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.