Sportsko nadmetanje za autističnu decu

Izvor: Vesti-online.com, 21.Sep.2015, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sportsko nadmetanje za autističnu decu

Gost rubrike "5 minuta sa" bila je Ljiljana Stanojević, direktorka sportoskog udruženja LIX. Ovo udruženje već 20 godina radi na programu lečenja i socijalizacije dece sa autizmom i poteškoćama u razvoju, a članovi udruženja očekuju da za svoja dostignuća budu nagrađeni i Nobelovom nagradom.

Organizator ste svetskog kupa u motorici u kojem učestvuju autistična i deca sa teškoćama u razvoju, koji su vam planovi?

- U kupu LIX open, koji se održava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Adi Ciganliji, učestvuju deca sa najnižim sposobnostima. Cilj nam je da primenimo patentirani LIX metod koji razvojem motorike unapređuje sposobnosti ove populacije. Naše sportsko udruženje je osnovano 1994. godine i ima veliko iskustvo u radu sa decom i mladima. Razvilo je program lečenja i socijalizacije dece s autizmom i drugim teškoćama u razvoju.

Kakav je to program?

- Lečenje je svakako glavni vid metode u koordinaciji sa drugim elementima. Sport ima sve aspekte koji deci sa autizmom nedostaju. Za razliku od rekreacije, vežbe ne prihvataju naredbe i autoritet. Razvijamo im neke fizičke i motoričke veštine, neophodne za obavljanje osnovnih životnih radnji: savladavanje prepona, održavanje ravnoteže, spretnost, rad ruku i nogu, preciznost, korišćenje koša, gola, čunjeva, lopti i raznih sprava i rekvizita. Nema klasičnog takmičenja, već je pobednik svako ko učestvuje i savlada neku radnju.

Šta savetujete roditeljima ove dece?

- Prvenstveno da prihvate i priznaju autizam kao problem, jer deca s autizmom se ne razlikuju mnogo od druge dece pa je potrebno mnogo vremena da im se postavi dijagnoza. A roditelji su ti koji stalno treba da unapređuju njihove sposobnosti, komunikaciju i socijalizaciju u društvu.

Imate li pomoć države?

- Naravno. Pomogli su nam Sportski savez Srbije i Kancelarija za mlade, a manifestaciji je prisustvovao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Šta planirate u budućnosti?

- Trudićemo se da imamo više učesnika iz inostranstva. Program je dobio 2014. nagradu časopisa "Hello" za humanost, a krajnji cilj nam je Nobelova nagrada. Iako zvuči nerealno, Srbija već 20 godina radi kako bi unapredila metode rada sa ovom decom.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.