Skeledžija otkazao zakup zbog slabog prometa

Izvor: TvojPortal.com, 13.Jul.2011, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skeledžija otkazao zakup zbog slabog prometa

Izvor dnevnik.rs - MOL: Funkcionisanje skele na Tisi kod Mola dovedeno je u pitanje, zbog nerentabilnosti, jer je sa izgradnjom novog mosta između Ade i Padeja, promet drastično opao i u jeku sezone poljoprivrednih radova. Skelu „Ribnjak” su najviše koristili poljoprivrednici iz Mola koji imaju zemlju u Banatu, sa izgradnjom mosta većina se preorijentisala na njegovo korišćenje, pa je zakupac Gabor Sabo otkazao dalje obavljanje delatnosti.


Kako sada stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << stoje, prema otkaznom roku skela će saobraćati još do 27. jula. Skela je stolećima služila svojoj svrsi za prebacivanje putnika i vozila s jedne na drugu obalu, ali jednostavno završetkom mosta, promet je smanjen, pa je njena funkcija svedena na minimum. Skela je nekada intenzivnije korišćena i kao najkraća veza iz Mola prema Novom Miloševu i Bočaru, ali je u poslednje vreme izgubila značaj.
- Od kada je otvoren most skelu koriste samo sitniji zemljoradnici koji su tu odrasli i imaju zemlju, a oni koji obrađuju po nekoliko stotina hektara od otvaranja mosta nisu ovamo dolazili. Dešava se da nekoliko dana niko ne koristi skelu, a potrebno je da na dan bude bar četiri-pet prelaza da bi se nekako mogla naći računica - kaže Sabo.
Sada u vreme žetve skelu je koristila nekolicina zemljoradnika, a čim se žetva završi prometa gotovo neće biti. Korisnik skele je MZ Mol, pa je posle puštanja u promet mosta organizovao sastanak sa poljoprivrednicima i skelarom, kako bi se sagledala mogućnost njegovod daljeg rada i boravka na skeli, kao i njena rantabilnost. Zemljoradnici su tada iskazali potrebu da skela funkcioniše barem još ove godine, jer još uvek pristupni putevi sa mosta nisu napravljeni. pa je bilo i spora Vodoprivrednog preduzeća DTD i zemljoradnika, zato što su za prolaz koristili dolmu, koja u vreme kišnih padavina ne bi smela da se koristi.
- Pošto su zemljoradnici iskazali potrebu da skela i ove godine funkcioniše, Mesna zajednica Mol je registrovala. U susret je izašla u opština Ada Opština obezbedivši 100.000 dinara, međutim i pored pružene pomoći skelar je predočio da nema nikakvu računicu - kaže predsednik Saveta MZ Mol Jovana Ševića.
Promet skelom je minimalan da bi njen rad mogao biti rentabilan, tako da je teško očekivati da će zakup preuzeti neko drugi. Skela je državno vlasništvo povereno na korišćenje MZ Mol, pa Šević najavljuje da će se posle isteka otkaznog roka njen rad obustaviti i ona staviti u neki zimovnik, da bi se zaštitila i sačuvala od propadanja. Neophodno će biti i doneti odluku šta dalje sa skelom. Jedna je mogućnost da se eventualno proda, ili da se kao atrakcija eventualno stavi u funkciju neke turističke ponude sa nekim dodatnim sadržajima.
Posle puštanja u promet novoizgrađenog mosta kod Ade krajem prošle godine, rad skele koja je povezivala bačku i banatsku obalu između Ade i Padeja, koja je u vlasništvu MZ Padej odmah je obustavljen.

Molskeledžijaotkazaoslab promet

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.