Psiholozi: Mladi su emotivno ispražnjeni pa se zato odaju alkoholu VIDEO

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 18:20

Psiholozi: "Mladi su emotivno ispražnjeni pa se zato odaju alkoholu" VIDEO

Dogodio se dramatičan ishod jedne žurke u kafeu u Beogradu na Adi Ciganliji. Čak 14 maloletnih osoba, od kojih šestoro bez svesti, završilo je na ispiranju od alkohola na Vojno medicinskoj akademiji.

Osobe su pronađene na Adi Ciganliji i prevezeni kolima Hitne pomoći. Posle detaljnog pregleda, pušteni su kućama i u stabilnom su stanju.

Većina bi na pitanje kada je popila prvu čašicu alkoholnog pića, odgovorila da je alkohol probala sa manje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 18 godina, ali da su im se prva teška pijanstva dešavala mnogo češće.

Slučajevi padanja u nesvest nisu uobičajeni, a količina alkohola koja treba da se unese da bi se do tog stadijuma pijanstva došlo mnogo je veća nego što mlad organizam može da primi.

"Mladi ljudi su veoma često neumereni, mladost i jeste takva to ne mora da bude strašno, ali umeju da piju na način u kojem se dokazuju, gde će popiti jako puno za kratak period i u takvim situacijama gde neko unosi toliko alkohola dolazi do najtežih pijanstava", rekao je psihijatar iz Specijalne bolnice za bolesti izavisnosti Aleksandar Vujošević.

Analizom je utvrđeno da su maloletnici u krvi imali samo alkohol, ne i droge. Međutim, stručnjaci upozoravaju da alkohol može i te kako ostaviti posledice na mladu osobu.

"Alkohol se u našoj sredini posmatra sa puno blagonaklonosti. Alkohol nije strašan kod strajih generacija je skoro dobrodošlo, a droga je ono što ne valja. I alkohol je psihoaktivna supstanca koja često izaziva smrtonosnije i teže posledice nego čak i neke droge", rekao je Vujošević za TV Prva.

Istraživanja su pokazala da se više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji jednom ili više puta napilo, a svaki peti se opija često tokom godine.

"Problem je to što su oni izuzetno emotivno ispražnjeni i oni sada pokazuju erupciju svojih emocija koja ih je tištila svih ovih dana, ta usamljenost, ta robijaška atmosfera koja je bila aktuelna" rekla je Snežana Repac psiholog.

"Mladi moraju i te kako da povedu računa šta uzimaju a najbolji način je da se ponašaju normalno i zdravo i drže neke zlatne sredine jer je u voom trenutku to jedini spas od rizika koji vreba sa svih strana" , objasnila je ona.

Opširnije pogledajte u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Psiholozi: Mladi su emotivno ispražnjeni pa se zato odaju alkoholu

Izvor: Radio 021, 25.Jun.2021

Čak 14 maloletnih osoba, od kojih šestoro bez svesti, završilo je na ispiranju od alkohola na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, nakon žurke.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.