Podzemni kablovi za stabilno snabdevanje Beograda strujom

Izvor: RTS, 12.Jul.2019, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podzemni kablovi za stabilno snabdevanje Beograda strujom

Jedina rešenja za prenos struje u velikim urbanim sredinama danas su podzemni elektroenergetski kablovi. Preduzeće "Elektromreža Srbije" završilo je postavljanje jednog takvog kabla u centralnom delu Beograda koji podiže energetsku bezbednost čitave prestonice. Investicija je vredna 2,7 miliona evra.
Trafostanice "Plavi most" i "Autokomanda", povezuje sada 3,2 kilometra podzemnog visokonaposkog kabla. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EMS uskoro počinje izgradnju još dva takva kabla koja će ići preko mosta na Adi do Novog Beograda, čime će biti zaokružen visokonaposki prsten za nesmetano napajanje strujom i uskog jezgra grada.

"Ovim smo dokazali da možemo da obezbedimo sigurnost, pouzdanost i dalji razvoj jezgra grada i omogućimo realizaciju svih kapitalnih projekata značajnih za predstonicu Srbije", istakla je generalna direktorka "Elektromreža Srbije", Jelena Matejić.
Sve više novih, stambenih i poslovnih zgrada, ali i industrijskih zona u Beogradu, zahteva i savremenu elektroenergetsku infrastrukturu.
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić kaže da se tim projektom obezbeđuje stabilno snabdevanje strujom srpske prestonice.
"Takođe je važno što investitori uvek kada žele da dođu u neki grad, u ovom slučaju Beograd, prvo pitaju za tu infrastrukturu", naglašava Radojičić.
Novi podzemni kabl za prenos struje EMS već postavlja i u Kruševcu, a u toku su pripremni radovi i za jedan u Novom Sadu. Kažu da je reč o najsavremenijoj tehnologiji i opremi koja gotovo eliminiše kvarove.
Jelena Matejić poručuje da je ta tehnologija potpuno sigurna, održiva, napredna i da ide u korak sa Evropom i svetom.
U svim gradskim sredinama postepeno će rekonstruisati i stare, dotrajale podzemne elektroenergetske kablove.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.