Pet interesenata za Adu Bojanu

Izvor: B92, 04.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet interesenata za Adu Bojanu

Podgorica -- Pet kompanija iz Amerike, Dubaija, Turske, Češke i Hrvatske je dostavilo pisma o zainteresovanosti za ulaganje u Adu Bojanu.

Osim tih kompanija, pisma su dostavile i tri menadžment kompanije koje bi upravljale hotelima

Tender na kojem se upravo traži izražavanje interesovanja investitora otvoren je do 5. maja. Vlada je vlasnik celokupnog ostrva Ada Bojana površine oko 500 hektara, a namerava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zaključi ugovor o dugoročnom zakupu na oko 100 hektara, sa davanjem prava na razvoj i upravljanje kompleksom.

Na Adi je predviđen razvoj visokokvalitetnog turizma, kao i izgradnja oko 2.500 kreveta u zavisnosti od vrste kompleksa koji će se graditi. Otvorena je i mogućnost pregovora o zakupu celog ostrva, u slučaju da zakupac smatra da je za njega prednost da održi park prirode bogat biodiverzitetom, koji bi činio deo poslovanja celim kompleksom.

Podgoričke Vijesti saznaju da su se prijavile kompanije "Dolphin Capital Investment USA", "IFA Hotels & Resorts Dubai", Gintaš iz Turske, "Mayfield" iz Češke i "Deep Blue" iz Hrvatske.

Američki "Dolphin Capital Investment" do sada je izgradio 14 velikih turističkih kompleksa u Grčkoj, Kipru, Dominikanskoj Republici, Turskoj, Hrvatskoj i 60 projekata apartmana. Ukupno su realizovali projekte na 48 miliona kvadrata zemljišta, a u toku su planiranja i izgradnje 15 hotela, 10 golf terena i šest marina.

Kompanija "IFA Hotels & Resorts" iz Dubaija u svom sastavu ima niz hotela i resorta visoke klase u zemljama poput, Portugala, Velike Britanije, Sejšela, Južne Afrike, Dubaija, SAD.

Ova kompanija posluje u nekom vidu biznis alijanse sa kompanijom kraljevske porodice Sudijske Arabije, koja je između ostalog i vlasnik "Four Seasons", "Fairmont Hotels & Resorts" i "Movenpick Hotel & Resorts".

Gintaš iz Turske poznat je preko projekta izgradnje tržnog centra "Mall of Montenegro" u Podgorici, a od skoro učestvuju i u gradnji regionalnog vodovoda. Kompanija predstavlja značajnog investitora koji je zastupljen u više privrednih sektora, kako u Turskoj, tako i u inostranstvu, i to u sektoru građevinarstva, trgovine industrije i turizma.

"Mayfield" iz Češke je deo "Fordgate group" iz Velike Britanije, i bavi se izgradnjom nekretnina u turizmu i trgovini. Realizovali su niz projekata u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Bugarskoj.

Hrvatski "Deep Blue" je kompanija koja se bavi izgradnjom turističkih kapaciteta, i njihov plan je širenje na tržište Crne Gore, Grčke, Kipra.

Osim pet kompanija koje su zainteresovane za ulaganja, pisma su dostavile i tri menadžment kompanije koje bi upravljale hotelima - "Movenpick Hotel & Resorts", "Jumeirah Group" i "Rezidor Hotels & Resorts".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za Adu se prijavili Amerikanci, Arapi Turci, Česi i Hrvati

Izvor: Poslovni magazin, 05.Apr.2008, 12:37

Ostrvo Ada Bojana kod Ulcinja u ovom trenutku privlači veliku pažnju investitora, iako u protekloj godini od kada Vlada Crne Gore najavljuje početak realizacije projekta, nije bilo takvih signala. Pet kompanija iz Amerike, Dubaija, Turske, Češke i Hrvatske zvanično je dostavilo pisma o zainteresovanosti...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.