Izvor: Danas, 21.Mar.2015, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozeleniće se preko 5.000 hektara

Početak pošumljavanja dela Ade Ciganlije u okviru projekta "Jedno drvo za jednog ratnika", obeležili su juče gradonačelnik Siniša Mali i ministar pravde Nikola Selaković simboličnom sadnjom hrasta lužnjaka.

Projekat sadnje predviđa daSrbija dobije novih 1,3 miliona stabala, a deo Ade Ciganlije biće pošumljen sa ukupno 1.300, u spomen na čuvenu jedinicu srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Gradonačelnik je istakao da se ideja Ministarstva pravde u >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << potpunosti poklopila sa interesima i željama Grada da prestonica bude što zelenija i zdravija.

– Grad je još 2011. usvojio Strategiju pošumljavanja i ozelenjavanja i mi smo jedini grad u Evropi koji ima tako važan dokument. Trenutno je nešto manje od 15 odsto prostora pod zelenilom, a želimo da u narednih šest godina taj procenat povećamo na 30 odsto. Cilj nam je da se kako strategijom pošumljavanja tako i ovakvim akcijama, koje su uvek dobrodošle, ozeleni preko 5.000 hektara površine grada. Zahvalni smo i JP „Srbijašume” na trudu koji ulaže da Beograd bude zeleniji, kao i Ministarstvu pravde koje je pokrenulo ovu akciju – naveo je Mali.

Ministar Selaković je rekao da je ovo dobar uvod za Međunarodni dan šuma.

- Ovom akcijom na originalan način obeležavamo sto godina Velikog rata, u kome je Srbija izgubila srazmerno najviše stanovnika i zbog toga želimo da u naredne četiri godine zasadimo 1.300.000 stabala. Akciju smo započeli prošle godine na Ceru i do sada smo posadili 20.000 stabala – rekao je ministar i dodao da će ove godine na 193 hektara i na 34 različite lokacije biti posađeno preko 480.000 sadnica. U akciji su učestvovali i Predrag Aleksić, v.d. direktor JP „Srbijašume”, Slobodan Erdeljan, pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, Milan Stevović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Milan Medarević, dekan Šumarskog fakulteta, Žarko Šormaz, direktor JP „Ada Ciganlija”, predstavnici Zavoda za zaštitu prirodekao ivolonteri i lica na izdržavanju kazne.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.