OPREZ: Sava i Dunav nisu za kupanje!

Izvor: NaDlanu.com, 04.Jul.2014, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ: Sava i Dunav nisu za kupanje!

Kupanje u Savi i Dunavu nije preporučljivo, jer je voda bakteriološki neispravna, pa Beograđani bezbedno mogu da zaplivaju samo na Adi Ciganliji i, naravno, gradskim bazenima. Uprkos tome, mnogi Zemunci ne mogu da odole Lidu, do kojeg dolaze čamcima i poručuju da im “pontonski most i ne treba”.

REKE - Ipak, nadležni ne savetuju kupanje na Lidu dok god sezona ne bude zvanično otvorena, kada će obalu i ostrvo povezati >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << most.

- Kupanje u Savi i Dunavu se ne preporučuje, pa tako ni na Lidu, sve do potpune stabilizacije vodostaja i uređenja plaže sa obezbeđenjem sanitarno-higijenskih uslova - kaže doktorka Ivana Ristanović-Ponjavić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

S druge strane, „Beogradvode” čiste priobalje svuda gde postoje bedemi, jer su poplave nanele mnogo mulja, šuta i smeća, a rekama su plivala i čitava stabla. Iako su se reke pročistile kupači moraju širom da otvore oči.

- Tokom poplavnog talasa velika količina šuta, smeća, granja i otpada je prošla kroz Beograd, a deo se zadržao na priobalju, koje uveliko čistimo i peremo. Građani koji su kupaju moraju da budu na oprezu - kaže Tijana Nikolić iz „Beogradvoda”.

Plaža još nije spremna za kupače, a nema ni tuševa.

Reporteri “24 sata” obišli su Lido sa ekipom „Zelenila Beograd” koja se brine o njegovoj čistoći. Trava je pokošena, kante za smeće postavljene, uređuju se klupice i dečji parkovi. Ali plaža još nije spremna za kupače, nema tuševa ni pijaće vode, a pesak na obali pomešan je sa muljem, a posledice visokog vodostaja vidljive su svuda.

Ali razdragani Zemunci špartaju plažom, sunčaju se, uživaju u šetnji divljinom i brčkanju u reci.

- Odlična je voda, odlična je i plaža. Bolje ne može biti, a most nam i ne treba. Ovako možemo i sa psima da dođemo da se kupamo. Ne smeta mi ni blato, sve će to da se osuši - kaže Antonija Kličan.

Mladi Zemunci spremni su i da ceo raspust provedu na Lidu.

- Super je voda, ponekad je hladna, ali je dobra. Volim da se kupam, da pecam, može i fudbal da se igra. Uz obalu je slaba struja Dunava, a baš kad se ode daleko je jaka - priča petnaestogodišnji Vuk.

Nema komaraca!

MIRNO - Lido je privlačan posetiocima i zato što na njemu, nećete verovati, nema komaraca. “Tokom juna osam puta smo zaprašivali komarce na celom ostrvu, uključujući i plažu Lido, sa zemlje”, kažu u „Zelenilu” dodajući da, osim toga, ostrvo redovno čiste od otpada koji za sobom ostavljaju kupači.

Izvor: 24sata

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oprez: Sava i Dunav nisu za kupanje!

Izvor: Mondo, 04.Jul.2014

Kupanje u Savi i Dunavu nije preporučljivo, jer je voda bakteriološki neispravna, pa Beograđani bezbedno mogu da..

Nastavak na Mondo...

OPREZ: Sava i Dunav nisu za kupanje!

Izvor: BKTV News, 04.Jul.2014

Kupanje u Savi i Dunavu nije preporučljivo, jer je voda bakteriološki neispravna, pa Beograđani bezbedno mogu da zaplivaju samo na Adi Ciganliji i, naravno, gradskim bazenima.. . Uprkos tome, mnogi Zemunci ne mogu da odole Lidu, do kojeg dolaze čamcima i poručuju da im “pontonski most i ne treba”.. Ipak,...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.