Novi most će se zvati Most na Adi

Izvor: Vesti-online.com, 21.Nov.2011, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi most će se zvati "Most na Adi"

Komisija za imenovanje ulica i trgova odabrala je danas da se novi most preko Save zove "Most na Adi", saznaje Radio B92.

Za predlog imena "Most na Adi" zabeležen je 3.341 glas, drugi predlog bio je "Harfa" sa 1.038 glasova, a zatim predlozi da novi most ponese ime pokojnog patrijarha Pavla ili ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, navodi direktor Komisije Slobodan Stanimirović.

Inače, ovo je ime i koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je većina građana izabrala kada su u avgustu obišli most, a popularna su bila i imena Pavlov most, Most Zorana Đinđića, i Most Novaka Đokovića.

Dosadašnje studije pokazale su da će vožnjom preko novog mosta, umesto kroz centar grada, putnička vozila dnevno uštedeti 11 tona goriva i preći 100.000 kilometara manje.

Komisija je u prethodnom periodu dobila nešto više od 200 predloga pojedinaca i različitih udruženja i organizacija, naveo je on i podsetio da su zabeleženi i predlozi oko 13.000 građana koji su organizovano obišli most. Obaveza Komisije bila je da razmotri svaki predlog i da obrazloži zašto se on prihvata ili odbija. Kada Komisija odabere ime odluka se prosleđuje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje treba da se saglasi. Posle toga predlog ide na glasanje u Skupštini grada, kaže Stanimirović.

Most preko Save, koji urbanističkim, saobraćajnim, ekološkim i estetskim kvalitetima predstavlja najnovija dostignuća u oblasti mostogradnje, trebalo bi, kako je ranije najavljeno, da bude otvoren za saobraćaj 15. decembra.

* SNS: Đilasove obmane o mostu na Adi

* Mrkonjić: Most kod Ade lep, ali nepotreban

Most će, kao sastavni deo unutrašnjeg magistarlnog prstena, imati šest saobraćajnih traka, dva koloseka za metro i dve pešačko-biciklističke staze, a dugačak je 969 metara i širok 45 metara, sa pilonom visokim 200 metara.

Novi most će omogućiti građanima da sa čukaričke na novobeogradsku stranu grada pređu bez velikih saobraćajnih gužvi i da pri tom uštede oko 30 minuta, dok će intenzitet saobraćaja preko drugih mostova na Savi i Bulevarom vojvode Mišića biti smanjen za 40 odsto.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.