Nizom manifestacija obeležen Dan nauke

Izvor: RTS, 10.Jul.2017, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nizom manifestacija obeležen Dan nauke

Na dan rođenja velikog naučnika Nikole Tesle, Srbija obeležava Dan nauke. Sedmu godinu za redom, 10. jula, organizuju se brojne manifestacije, a Centar za promociju nauke organizuje na košarkaškim terenima na Adi Ciganliji Dečji naučni kamp. Muzej "Nikola Tesla" poklanja besplatan ulaz za sve posetioce.
Raspust na Adi uz hemiju. Ni visoka temperatura nije pokolebala najmlađe - bili su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zagrejani da saznaju kako se pravi hemijski koktel i metal-vazduh baterija.

"Da im se pokažu neki fizički i hemijski principi kako sve to funkcioniše, kako funkcioniše priroda i svet koji nas okružuju, tako da mislim da su zadovoljni svim tim, mada sad očekuju još dve radionice, ali ovaj hemijski koktel koji smo radili bio im je zanimljiv", kaže predavač na Fakultetu za fizičku hemiju Anka Jevremović.
Još mnoga toga naučiće do 21. jula. Svakog dana iz druge nauke.
"Ova manifestacija, kao i mnoge druge koje Centar za promociju nauke radi imaju za cilj da deci približe nauku i današnji dan jedan vrlo svečan dan u istoriji srpskog naroda", kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
Na aerodromu koji nosi ime slavnog naučnika od sada i njegov lik. Mural od 16.000 trouglova, delo pobednice konkursa, rađen je akrilnim sprejevima.
"Na ovom samom liku Nikole Tesle postoji oko 9.000 trouglova u 34 različita tona i svaki trougao nosi svoj ton kako bi se proizvela trodimenzionalna slika", kaže autorka murala Mina Radosavljević.
Obeležavanje ovogodišnjeg Dana nauke završava se projekcijom naučnopopularnih filmova na Cvetnom trgu u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.