Niz sajlu preko Savskog jezera

Izvor: Politika, 26.Jun.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niz sajlu preko Savskog jezera

Za nekoliko dana na Adi Ciganliji počinje da radi zip lajn, adrenalinska avantura za ljubitelje visinskih izazova

Za nekoliko dana, na Adi Ciganliji proradiće zip lajn, jedinstvena adrenalinska atrakcija u Beogradu. Prelazak s jedne na drugu obalu Savskog jezera, spuštanjem niz sajlu nad vodom, već su isprobali profesionalni planinari, kaže Saša Mandić, vlasnik firme „Zip lajn”. Za nekoliko dana, posle završnih provera, sajla će biti dostupna za sve ljubitelje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << avanture i visinskih izazova.

– Sva oprema je sertifikovana i uvezena iz Francuske, gde je i proizvedena. Sajla je pravljena specijalno za zip lajnove i debljine je 12 milimetara. Napravljena je od 19 upletenih čeličnih žica – opisuje Mandić „glavnu arteriju” konstrukcije koju čine i dve kule visoke dvadesetak metara, sa obe strane jezera. Na njima su platforme sa kojih se protežu po dve sajle. „Dolazni peron” je na dva, tri metra iznad zemlje, tako da visinska razlika od oko 18 metara omogućava kretanje. Najmanje rastojanje između ziplajnera i površine vode je tri metra.

– Brzina kretanja je od od 10 do 15 kilometara na sat, u zavisnosti od težine putnika, a spust traje nešto duže od jednog minuta. Pri tom, ruke su slobodne, pa ziplajner iz ovog jedinstvenog ugla može da snima ili fotografiše jezero i okolinu – napominje Saša Mandić.

Pre polaska, ljudi koji rade na metalnoj konstrukciji „putniku” stavljaju zaštitnu kacigu, sigurnosne pojaseve i sigurnosnu kariku kače za sajlu. Kada provere da je sve na svom mestu, spust može da počne.

Metalna konstrukcija zip lajna osigurana je kod „Dunav osiguranja”, a osiguranje imaju i svi korisnici.

– Da li će sajla raditi posle završetka letnje sezone, još ne znam. Sve zavisi od interesovanja posetilaca Ade – zaključuje Mandić.

--------------------------------------------------------------------------------

Katarina kao „probni pilot”

Kako izgleda vožnja zip lajnom, reporterskoj ekipi „Politike” demonstrirala je dvadesetjednogodišnja Katarina Čolović. Ona se već pet godina bavi planinarenjem i slobodnim penjanjem. Kaže da se zahvaljujući tim sportovima oslobodila straha od visine.

Da je zaista tako, uverili smo se prateći je dok je hitro savladavala metalne stepenice do polazne platforme na visini od dvadesetak metara, sa koje puca fantastičan pogled. A onima koji se nisu oslobodili visinskih strahova može se dogoditi da im klecnu kolena...

--------------------------------------------------------------------------------

300 metara je dugačka sajla

20 metara je visoka platforma sa koje se polazi

10-15 kilometara na sat je brzina kretanja

60-80 sekundi traje spust

500 dinara karta u jednom pravcu, a 800 dinara povratna

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.