Izvor: Magyar Szó, 08.Jun.2016, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jesen gotov bunar sa termalnom vodom

U Adi je u decembru prošle godine prikazan master-plan budućeg wellness-centra, a početak izgradnje centra je planiran za proleće ove godine i to kopanjem bunara sa termalnom vodom. Lokalna samouprava opštine je tokom proleća započela kopanje bunara, čija će dubina biti između 1.000 i 1.100 metara, a voda koja će iz njega poteći će biti između 60 i 62 stepena Celzijusovih. Radovi teku po planu – saznali smo od direktora J.P. Adice, Tibora Juhasa.

- Do 1. juna su izvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << radova, radnici mađarske firme D.O.O. Vizkut, stigli na 400 i 450 metara dubine. Planira se da se do kraja juna završi sa prvom fazom što se tiče iskopavanja bunara. Cilj ovog posla je da nađemo termalnu vodu na dubini gde pretpostavljamo da se nalazi. Na teritoriji opštine Ada su kopanja vršena na više lokacija i dokazuju da se termalna voda nalazi na dubini između 1.000 i 1.100 metara. Nakon kopanja, verovatno krajem juna ili početkom jula, lokalna samouprava će raspisati javnu nabavku za drugu fazu iliti izgradnju bunara. Ovi radovi sadrže kopanje u širem prečniku i proširenje bunara, postavljanje cevi, kao i montiranje glave bunara. Prema našim planovima odmah po završetku prve faze će biti mogućnosti da nastavimo sa radovima druge faze. Verujem da će se, ukoliko se u junu završi istraživačko kopanje i ako se javna nabavka zaključi u julu, i druga faza završiti do kraja septembra, odnosno, da će se praktično završiti izgradnja bunara. Već tokom leta ćemo pripremiti plansku dokumentaciju koja bi regulisala što skoriju eksploataciju ove termalne vode. Sa ovom vodom želimo zagrevati vodu bazena u Adi, uz pomoć sistema za predaju termičke energije. To bi značilo da bismo mogli vodu bazena na otvorenom ugrejati na 27 stepeni još pre nego što se izgradi wellness-centar. Time bismo mogli osigurati konstantnu temperaturu na bazenima od 1. maja pa sve do oktobra, čak i ako je leto prohladno ili kišovito – izjavio je Tibor Juhas dodajući da je izgradnja termalnog bunara koštala oko 50 miliona dinara od kojih 10 miliona finansira pokrajinski sekretarijat za energetiku, a ostalo lokalna samouprava Ade. U vezi izgradnje wellness-centra je rekao da bi se prema planovima na jesen moglo započeti sa zemljanim radovima, a gradonačelnik Zoltan Bilicki se nada da bi se u roku od dve godine mogao izgraditi ceo centar.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.