Na Adi više spasilaca i skutera

Izvor: B92, 24.Jun.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Adi više spasilaca i skutera

Beograd -- Na Adi Ciganliji od danas će biti povećan broj spasilaca, a niko neće moći da iznajmi pedalinu ili skuter bez dokumenta.

Povodom nesreća koje su se dogodile proteklih dana, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je sazvao hitan sastanak.

Odlučeno je da se poveća broj skutera koji koriste spasioci, a grad će finansirati njihovo dodatno angažovanje.

Osobe u alhoholisanom stanju neće moći da se približe vodi, odlučili su nadležni na sastanku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Robert Đukić, zamenik direktora JP Ada Ciganlija, za B92 je rekao da će se angažovati još trideset spasilaca. "Doneta je odluka za još 30 spasilaca, pa će pored sadašnjih 50, na jezeru biti 80 spasilaca. Imamo 4 skutera, a kupićemo još 10 novih. Već danas idemo u preduzeće i kako znamo i umemo izvršićemo nabavku skutera u narednih nekoliko dana," rekao je on. Đukić je dodao da će već danas poslati dopis zakupcima lokala na Adi, sa nalogom da ne smeju da prodaju alkoholna pića osobama mlađim od 18 godina, kao i osobama u vidno alkoholisanom stanju. On je apelovao na građane i roditelje da povedu računa, naročito o deci, i poštuju pravila kupališta.

Podsetimo, juče se na Adi utopio 13-ogodišnji dečak. Juče se u Dunavu, ispod takozvanog kineskog mosta, udavio i muškarac star 43 godine.

Gradonačelnik se, istakvši da je utapanje dečaka velika tragedija, založio za primenu drastičnih mera kako se takvi slučajevi više ne bi događali.

Đilas je rekao da su i do sada svi standardi i procedure u zaštiti kupača bili maksimalno ispoštvovani ali i da je očigledno da to nije bilo dovoljno zbog agresivnosti mladih, nepoštovanja pravila i velikog broja kupača.

"Sve što je neophodno po zakonu i pravila koji važe u normalnim, evropskim državama smo primenili ali je očigledno da moramo da izađemo korak, dva ili pet iz tog okvira", rekao je on.

Prema njegovim rečima, zato će se primeniti dodatne mere od povećanja broja spasioca, nabavke novih skutera, zabrane i kontrole točenja alhohola pa do "onih nepularnih roditeljskih mera".

"Bolje je da vičemo i da pretimo silom na koju nemamo pravo na decu koja izađu iz zone za dozvoljeno kupanje i da ih vratimo žive roditeljima", rekao je Đilas.

Spasioci na Adi Ciganliji trenutno koriste četiri skutera a taj broj, kako je naložio Đilas, do idućeg vikenda, kada se očekuju velike gužve, mora biti tri puta veći.

On je rekao i da će biti produžen rad spasilačkih ekiipa a predložio je i da se tokom noći Savsko jezero, ili jedan deo osvetli reflektorima i to zbog uglavnom mladih koji dolaze i tada na kupanje.

Prema njegovim rečima, jedna od mera je i da se na sredini jezera, po ugledu na neke strane države, postave bove na kojima će biti spasioci kako bi i odatle mogli da paze na kupače.

Đilas je dodao da dodatni skuteri moraju biti na Adi Ciganliji do idućeg vikedna, "bilo da su kupljenji ili iznajmljenhi" istakvši da će grad finanirati i angažovanjue dodatnih spasilaca.

Pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković je objasnio da će oni koji žele da iznajme pedalinu, skuter ili slično plovilo to moći da urade samo uz ličnu kartu, đačku knjižicu, pašoš...

Pripadnici Ministarstva unturašnijih poslova i komunalne policije imaće zadatak da osobama u alhoholisanom stanju zabrane prilaz vodi kako se slučajevi utapanja muškarca, prošle nedelje, u vidno alhoholisanom stanju ne bi ponovili.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.