Institut Jaroslav Černi: Bez štetnog uticaja nove obalo-utvrde u zonama Kameniče ade i Ribarskog ostrva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2021, 11:28

Institut Jaroslav Černi: Bez štetnog uticaja nove obalo-utvrde u zonama Kameniče ade i Ribarskog ostrva

Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi“ završio je Studiju hidrološkog uređenja voda priobalja u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva u Novom Sadu.

Ta obimna stručna analiza pokazala je da takozvana obalo-utvrda, koja je osnov za promenu infrastrukture na obali Dunava, ne samo da neće imati negativan hidrološki uticaj, već će poboljšati karakteristike terena u okolnim naseljima.

Prema Urbanističkom planu iz 80-tih godina prošlog veka u rejonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kameničke Ade predviđena je marina a nedavnim izmenama plana, planirana je izgradnja veslačke staze koja će sportisti moće da koriste zimi kao i gradska plaža sa pratećom infrastrukturom.

Stručnjaci Instituta Jaroslav Černi (JČ) pratili su moguće promene u slučaju 100 i 1000 godišnjih voda Dunava kako bi utvrdili da li se izgradnjom te infrastrukture u priobalju menjaju i hidrološke karakteristike tog područja.

Vanja Damjanović koji je bio zadužen za ispitivanje uticaja na površinske vode kaže da su utvrdili da planiranom gradnjom ne bi došlo do značajnog povećanja brzine ni promene njihovog nivoa.

Planirana veslačka staza bi držala pod kontrolom podzemne vode objašnjava stručnjak Instituta JČ Vladan Lukić.

Detaljnije, u prilogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.