Ilić: Nećemo rušiti most na Adi

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Nećemo rušiti most na Adi

Beograd -- Ministar građevine Velimir Ilić rekao je da most na Adi neće biti srušen, kao ni ostali objekti koje je sama država gradila bez potrebne dokumentacije

On je gostujući u Vestima na B92, rekao da da će država dati rok ali da će biti kažnjeni odgovorni za to što most na Adi nema potrebnu dokumentaciju.

On je rekao da su neki objekti sagrađeni bez potrebne dokumentacije, čak i nebezbedni, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao primer je naveo most kod Beške, a to se, kako kaže ne sme dozvoliti.

Ministar Ilić je potvrdio da će novi Zakon o legalizaciji, koji se razmatra u parlamentu, poskupeti proces prevođenja besrpavne gradnje u legalnu.

Ipak on kaže da vlasnici nelegalnih objekata koji nemaju novca za legalizaciju problem mogu da reše upisom u katastar koji košta oko 100 evra. Na taj način problem mogu da reše vlasnici privatnih kuća do 300 kvadrata, lokala do 100 kvadrata i vikendica do 200 kvadrata.

"Kada se upišu u katastar ne mogu biti rušeni, sem ako nisu sagrađeni na zelenoj površini ili na trasi gradske ulice" tvrdi Ilić i poziva se na Zakon o katastru. Na ovu povoljnost ne mogu, međutim da računaju vlasnici objekata od preko 300 kvadrata i objekata za promet, jer svaki objekat koji je predmet javnih okupljanja mora biti legalizovan, navodi on.

"Ako vam nudimo besplatnu dozvolu, zašto je nećete uzeti? Svi koji su vlasnici privatnih objekata neka upišu objekat u katastar, platite dozvolu, i to je dovoljno za one koji nemaju novca da plate legalizaciju".

Za oko 600 000 vlasnika bespravno podignutih objekata, koji su građeni posle 11. septembra 2009. godine, pa nisu ušli u proces legalizacije, tražiće se posebno rešenje, kaže ilić i dodaje da iako je po Zakonu, njihova izgradnja bila krivično delo i da ih u praksi nije moguće sve srušiti.

"Svako ko je napravio objekat u tom periodu, trebalo je da dobije prijavu, mi sada ne možemo da kažemo: "Upišite ponovo", ali su poslanici predložili amandmane, jer jasno je da niko ne može da sruši toliko objekata", zaključio je Ilić.

Ministar veruje da će baš njegov zakon staviti tačku na nelegalnu gradnju a najavljuje da će novi zakon o prostornom planiranju biti radikalan i da će i on sprečiti sve buduće pokušaje nelegalne gradnje.

"Novim zakonom o legalizaciji se stavlja tačka na nelagalnu gradnju i posle ovoga neće više biti divlje gradnje. Svi objekti koji budu podignuti bespravno posle usvajanja zakona biće srušeni", tvrdi Ilić.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ilić: Tačka na nelegalnu gradnju tek kada bude donet zakon

Izvor: Blic, 04.Okt.2013

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je danas da se više neće dozvoliti da građevinski objekti budu nelegalni, bez upotrebnih dozvola, ocenivši da će se tačka na nelegalnu gradnju u Srbiji staviti tek onda kada se usvoji novi zakon o planiranju i izgradnji...Ilić je, gostujući...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.