I niški volonteri u akciji spasavanja zarobljenih životinja sa Krčedinske ade

Izvor: JužneVesti.com, 09.Jan.2024, 16:06

I niški volonteri u akciji spasavanja zarobljenih životinja sa Krčedinske ade

Evakuacija 130 grla konja i krava zarobljenih na Krčedinskoj adi počela je danas, a u akciju spasavanja ovih životinja uključili su se i volonteri niških udruženja "Zoo Planet" i "Pit". Kako navode, prva tura je prevezena, u toku je prevoz druge, a akciju dodatno otežavaju sneg i niske temperature. Prevoz goveda planiran je za danas, a prevoz konja za sutra.

Nabujali Dunav ostavio je zarobljene životinje na Krčedinskoj adi, a nakon apela stočara Milenko >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Plavšić upućenog pre nekoliko dana da mu se pomogne da ih spasi jer izgladnele, umorne i promrzle životinje ne mogu dugo da čekaju, uključila su se brojna udruženja.

Iz niških udruženja, koja su se takođe priključila akciji spasavanja, navode da se trenutno na prostoru od oko 800 hektara nalaze poludivlji konji i podolska goveda. Danas će prevoziti goveda, a sutra konje.

Fabrika čiji su vlasnici Kinezi takođe je ponudila svoju skelu, kojom nije bio moguć prevoz životinja, jer je prevelika. Životinje se prevoze brodom “Vojvodina Šume” na kojoj stane oko 30 grla. U 13 sati, nakon odlaska prvog utovara podolskih goveda od strane Uprave za Veterinu, izvršen je terenski inspekcijski nadzor - saopštavaju iz "Zoo Planet-a".

Dodaju da je životinjama data hrana, ali da celu akciju dodatno otežavaju niske temperature i sneg. Volonteri iz Niša kažu da će ostati na terenu.

Stoka i konji koji su dosad bili na adi, uteruju se na skelu „Vojvodinašuma“, piše Nova.rs.

Prethodno je na ovu lokaciju pristigla i Vojska, ali njihova skela nije imala ogradu, te životinje nisu mogle da budu bezbedno prenete na drugu stranu, zbog čega se na evakuaciju čekalo satima.

*Tekst je dopunjen nakon novih informacija iz Udruženja "Zoo Planet".

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.