Građani za Most na Adi

Izvor: B92, 16.Avg.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani za "Most na Adi"

Beograd -- Najviše građana koji su tokom proteklog vikenda obišli novi most na Savi predložio je da njegovo ime bude jednostavno - "Most na Adi".

Od 65.000 građana koji su obišli most, predlog za ime dalo je ukupno njih 13.774, a ime "Most na Adi" predložio je 3.341 Beograđanin, saopšteno je iz opštine Novi Beograd.

Drugo ime na listi je "Harfa" sa 1.038 glasova, zatim slede predlozi da most dobije ime >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokojnog patrijarha Pavla, za šta se izjasnilo 813 građana, dok je njih 611 predložilo ime ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Da most treba da ponese ime teniskog asa Novaka Đokovića smatra 541 građanin, dok je 377 glasova ubeleženo na ime "Beogradski most", a 365 za "Đilasov most".

Nešto više od 300 predloga bilo je za ime Nikole Tesle i za nazive "Lepeza" i "Žirafa", dok je ime generala Draže Mihajlovića predložio 251 posetilac mosta.

Sa 189 glasova, na 12. mestu na listi, našao se nobelovac Ivo Andrić, a iza njega pokojni gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, dok je preostalih 4.952 građanina davalo druge predloge, koji, međutim, nisu bili masovni.

Lista sa predlozima građana uskoro će biti dostavljena Komisiji za imenovanje ulica i trgova, koja će na osnovu najčešćih predloga i "pravog razloga" dodeliti ime novom mostu, ali tek kada bude završen.

Predsednik Komisije za imenovanje ulica i trgova Slobodan Stanimirović je rekao da će, pored ovih predloga, Komisija razmatrati i druge predloge građana i udruženja koji stignu na njenu adresu - Trg Nikole Pašića 6.

On je rekao da je Komisija do sada dobila dva ista predloga da se most nazove "Beogradska harfa", a dali su ga Društvo dramskih umetnika Beograda i jedan građanin.

Stanimirović je objasnio da će Komisija kumovati mostu po istim kriterijumima kao u slučaju imenovanja ulica i trgova.

"Ako most dobije ime po nekom pojmu, mora postojati jasno objašnjenje zašto je tako, dok u slučaju dodele imena po nekoj poznatoj ličnosti, mora da prođe tri godine od njenog upokojenja", naveo je on i dodao da je jedini izuzetak napravljen kada je po patrijarhu Pavlu, odmah nakon smrti, dato ime jednom od bulevara.

Ličnost po kojoj bi most dobio ime mora da bude neko ko je svojim delom zadužio Beograd, državu i narod, istakao je Stanimirović.

Most na Adi Ciganliji, dug 969 metara i širok 45 metara i sa pilonom visokim 200 metara, spojio je novobeogradsku i čukaričku obalu Save 8. avgusta.

Za saobraćaj bi trebalo da bude otvoren 15. decembra ove godine, do kada će biti izgrađen deo pristupnih saobraćajnica, a potpuno će biti završen tokom 2013. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najviše građana predložilo ime - "Most na Adi"

Izvor: S media, 16.Avg.2011

Predlog za ime mosta na Adi Ciganliji dalo je ukupno 13.774, a najveći broj građana predložilo je ime "Most na Adi". Građani su predlagali raličita imena, a neka od zanimljivijih su "Harfa", "Lepeza, "Žirafa".. ..Najveći broj građana koji su tokom proteklog vikenda obišli novi most na Savi,...

Nastavak na S media...

Najviše građana za "Most na Adi"

Izvor: B92, 17.Avg.2011, 12:35

Beograd - Najviše građana, koji su tokom proteklog vikenda obišli novi most na Savi, predložilo je da njegovo ime bude jednostavno - "Most na Adi"...Od 65.000 građana koji su obišli most, predlog za ime dalo je ukupno njih 13.774, a ime "Most na Adi" predložio je 3.341 Beograđanin, saopšteno...

Nastavak na B92...

Kako će se zvati novi most?

Izvor: B92, 17.Avg.2011

Beograd -- Više od 13.000 Beograđana učestvovalo je u akciji predlaganja imena za novi most na Savi, a najviše njih je za naziv "Most na Adi". SRS: Nek se zove po Draži...To ime predložio je 3.341 građanin...Opštine Novi Beograd i Čukarica omogućile su građanima koji su proteklog vikenda prošetali...

Nastavak na B92...

Novi most zvaće se "Most na Adi"

Izvor: B92, 17.Avg.2011

Beograd -- Više od 13.000 Beograđana učestvovalo je u akciji predlaganja imena za novi most na Savi, a najviše njih je za naziv "Most na Adi"...Kako se navodi na sajtu opštine Novi Beogra, to ime predložio je 3.341 građanin...Opštine Novi Beograd i Čukarica omogućile su građanima koji su proteklog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.