Izvor: Radio 021, 20.Jun.2019, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Nova divlja deponija na izvorištu Petrovaradinska ada

JKP "Vodovod i kanalizacija" saopštilo je da se ponovo stvorila divlja deponija na izvorištu Petrovaradinska ada, a da se tu nalazi i divlje naselje koje nema kanalizaciju, kao i ugostiteljski objekat.

"U martu 2019. godine skrenuli smo pažnju javnosti, pre svega građanima, da zaštita izvorišta pitke vode postaje sve zahtevniji zadatak, ali i da naše preduzeće čini sve da adekvatno odgovori tom izazovu. Tada je istaknuto da ljudski faktor i te kako utiče na okruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i kvalitet života na šta ukazuje necivilizovano vladanje pojedinica koje je iznova došlo do izražaja u svom punom zamahu", navode u "Vodovodu".

Kako bi zaštitilo izvorišta vode, ovo preduzeće je postavilo upozoravajuće table u neposrednoj blizini bunara na izvorištima.

"Novi Sad pijaću vodu crpi iz izvorišta podzemnih voda, a ona predstavljaju prvu zonu sanitarne zaštite i u njihovoj neposrednoj blizini ne smeju se graditi ili upotrebljavati objekti i postrojenja, koristiti zemljište ili obavljati druge delatnosti ukoliko iste ugrožavaju zdravstvenu ispravnost vode na izvorištu. Veoma je važno naglasiti da deponovanje otpada dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda. Tokom padavina koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada rastvaraju se i štetne materije, čime se zagađuju i zemljište i podzemne vode. Dodatni problem predstavlja i činjenica da zagađivanje tla nema isključivo lokalni karakter, već zahvata i širi prostor", navode u "Vodovodu".

U ovom preduzeću navode da će obavestiti nadležne inspekcije i Agenciju za zaštitu životne sredine o najnovijoj deponiji na izvorištu Petrovaradinske ade, a još jednom apeluju na pojedince da s eponašaju odgovorno i savesno.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Upozorenje i apel iz „Vodovoda“ da čuvamo izvorišta pijaće vode

Izvor: NoviSad.com, 20.Jun.2019

JKP „Vodovod i kanalizacija“ upozorilo je danas da je kod izvorišta pijaće vode Petrovaradinska ada nikla još jedna divlja deponija smeća koja preti katastrofalnim posledicama, kada je reč o kvalitetu vode koju piju Novosađani..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.