Ekipa „Scarabee” trijumfovala na ribolovačkom maratonu na Adi

Izvor: Blic, 17.Avg.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekipa „Scarabee” trijumfovala na ribolovačkom maratonu na Adi

Na Adi safariju završen je višednevni maraton u pecanju šarana. Pobednik je „Scarabee” iz Beograda, drugo mesto osvojila je ekipa „Boban”, a treće „Ada Safari”. Najveći ulov ostvarila je „Cuba” i to je bio šaran od 18 kilograma.

Na 19. po redu Maratonu na Adi safariju pecalo se 80 sati, a učestvovalo je osam ekipa. Oboren je rekord - ulovljeno je preko četiri i po tone ribe, a kako organizatori kažu ovoga puta ni jedna nije uginula.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Naime, u pitanju je sportski ribolov i pravilo je da se svaki šaran živ vrati u vodu, pa je neophodna posebna pažnja sudija i takmičara.

Pobednička ekipa „Scarabee” na ovom maratonu prisutna je svake godine. Kažu da je avgust kao mesec održavanja ovog maratona za njih najvažniji u godini. Aleksandar Radovanović otkrio nam je šta je u stvari čar ovog sporta.

- Šaran je lukava riba i veoma je teško upecati je i pobediti ove protivnike. Važna je taktika koja se priprema za završnicu, koja traje poslednja 24 sata i tad se vidi sav naš trud i sve to što smo pripremili za ribolov. Prvih dvadesetak sati vršimo hranjenje, probamo mamce a onda se ostalo vreme posvetimo pecanju. Svaka čast i za fer plej i za trud svim ekipama u ovom talmičenju - kaže Aleksandar Radovanović.

Organizator kaže da je ovaj turnir za ribolovce poput takmičenja u formuli 1,ali i da je uprkos prijatnoj atmosferi i druženju reč o veoma napornom i zahtevnom sportu.

- Vremenski uslovi fenomenalni, ovo nas je Bog pogledao da smo mogli tako da izdržimo svi. Ima onih koji uopšte nisu spavali za ovo vreme. U Beogradu ima 100.000 ribolovaca koji su kupili dozvole. Nema ni jednog sporta koji ima 100.000 članova u Beogradu. Ulaganje koje mi imamo za tu ljubav prema šaranu nije samo novac nego i vreme. Da biste otišli negde da pecate slobodno šarana potrebno je bar 5 dana, a oprema vredi 7-8 hiljada evra - kaže organizator Ljubiša Miljković, koji je i sam učestvovao u takmičenju.

Najmlađi takmičar koji je sva četiri dana boravio na maratonu je Nikola Sajić ima svega 17 godina i predstavljao je ekipu „Vučjak” iz Uba.

- Lepo mi je ovde. Pre četiri godine sam počeo da se takmičim. Moj ujak je pecaroš pa idem sa njim - kaže Nikola.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.