Danas spajanje dve obale Save

Izvor: B92, 08.Avg.2011, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas spajanje dve obale Save

Beograd -- Danas se podiže poslednji segment čeličnog elementa glavnog raspona mosta kod Ade Ciganlije, čemu će prisustvovati predsednik Srbije i gradonačelnik Beograda.

Most preko Save kod Ade Ciganlije, koji će spojiti čukaričku i novobeogradsku obalu reke, predstavlja najnovija dostignuća u oblasti mostogradnje.

Most će, prvog vikenda nakon zvaničnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvaranja, biti otvoren za građane koji žele da prošetaju od čukaričke do novobeogradske strane Save.

Prema rečima gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, prva vozila preći će preko njega 15. decembra, kada će biti završen i deo pristupnih saobraćajnica.

Most će biti potpuno završen tokom 2013. godine.

Most preko Save omogućiće građanima da sa jedne na drugu stranu reke pređu bez velikih saobraćajnih gužvi i da uštede oko 30 minuta, dok će intenzitet saobraćaja preko sadašnjih mostova i Bulevarom vojvode Mišića biti smanjen za 40 odsto.

Most kod Ade Ciganlije, kao sastavni deo unutrašnjeg magistralnog prstena, imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za metro i dve pešačko-biciklističke staze.

Gradonačelnik Beograda je više puta isticao da je taj most najvažniji projekat u Beogradu, mada je bilo i onih koji su tvrdili da cena izgradnje previsoka. Naime, prema Đilasovim rečima, most, bez pristupnih saobraćajnica, košta oko 120 miliona evra.

Sredstva za izgradnju mosta grad je uzeo iz kredita, od Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, na grejs period od tri do pet godina i uz kamatu od dva odsto, dok je drugi deo novca obezbeđen iz domaćih izvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.